lucaria
5016 poze   134652 vizite
Albume
A-nou sositii in gradina mea -Newcomers in my gardenA-WISH LISTAA-Phalaris arundinacea PictaACOPERISE VERZI-GREEN COVERALGELE MARINE-HAI TAI -seaweed Hai TaiANASON STELAT-Star aniseANGHINAREA-artichokesARBUST CU MIROS DE CAPSUNI-strawberry shrub smellASOCIEREA LEGUMELOR IN GRADINA-ASSOCIATION OF VEGETABLES IN GARDENASPIRIN WATER-APA DE SALCIEAU SAU NU IMAGINATIEB-Carte-de-Leacuri-Si-Retete-NaturisteB-CREMA DE CORP CU ALOE VERA_RETETA   UNGUENT CU ALOE VERA_RETETAB-HOMEMADE ANTI-RID CREAMB-Homemade Natural Face Cream and Face Serum Recipes   Crema de fata naturala-retete serB-HOMEMADE- ULEI DE AVOCADO STORS LA RECEB-MASTI FACIALE HOMEMADE_NATURALE 2B-PASTA DE DINTI CLASIC_HANDMADEB-REMEDIU NATURAL-ELIXIR DIN FRUCTE DE SOCB-RETETA CREMA ANTICELULITICAB-RETETE HANDMADE-CREME DE FATAB1-PASTA DE DINTI RETETA SIMPLA-HANDMADEB2-CREMA ANTIINFLAMATOARE -Tataneasa   reteta unguent de tataneasa 2B3-Natural Oils for SkinB4-CREMA DE FATA ANTIRID-ULTRA RICHB5-ULEIURI ESENTIALE-METODE DE PREPARAREB6-APA DE TRANDAFIRIB8-CREMA REPARARATOARE CU TAMAIEBernese Moutain DogBOB_leguminoasabujori 2015BUTASI DE TRANDAFIRI IN SCOALA-2015CAIS CEA-MAI-BUNA-DE-UNGARIACAIS SULMONACAPSUNII CUMPARATI DE LA MARYANNECARCIUMARESE_Zinnia elegansCASE MAI SPECIALECASTRAVETE CUCUMBER - ARMENIANCASTRAVETI LUFFA CYLINDRICA-burete vegetalCASTRAVETI SARPE CHINEZESCCEL MAI CIUDAT FRUCT DIN LUME Degetele lui BudhaCEL MAI MARE FRUCT DIN LUMECELE MAI FRUMOASE PLAJE DIN LUMECINE CUNOASTE ACEST COPACCIRES_RUBINCLEMATIS 2012-2014   DORINTE CLEMATIS 2015colectia mea de rosii   RED MOSMONCOLTUL MEU RUSTIC DE LA BLOCCONDIMENTE CHINEZESTICONSERVE_PENTRU IARNA CA LA MAMA ACASACOPACI UNICICRACIUN 2011CRINI ALBI_2011-2012CRINI IMPERIALICULTIVA PERE INDRAGOSTITECURTEA MEA IN RENOVAREDATURA MOVDECORATIUNI COMESTIBILEDom realizat integral din bambus construit fara nici un cuiDOVLECEL PATISONDOVLECEL SPAGHETTI SQUASHDULCIURI CA LA MAMA ACASAESECURI GERMINARI SEMINTEfasole urcatoare cu floare rosieFITNESS PRIN GRADINAFLORI RAREFRUCTELE DE SOCGerminare-seminte-bujor-arbustivGHIMBIRGINKGO BILOBAGINSENGUL-RADACINA VIETIIGLADIOLE_2011GLAZURA-SAU-SERBET DIN TRANDAFIRIGloriosa superba-RothschildianaGoji Berry ReteteGOJI BERRY-RED MOSMON-GOU qi zi_lycium chineze-INTRETINERE PLANTAGOJI BERRY_RED MOSMON-GOU qi zi_lycium chinezeGoji Lycium BarbarumGRADINA MEA_4 mai 2011GRADINILE EXBURY_ Poarta spre PARADISGRADINILE IN STIL JAPONEZHIDROLATUL DE LAVANDAHOMEMADE BAMBOO DECORATIONSHortensie Vanille-FraiseIARNA PE ULITAIDEI PENTRU GRADINAIDEI_PERGOLA SI ALEIIEDERAIMORTELE SAU FLORI DE PAIEINCEP RECOLTELE 2012INDRUSAIM-Pelargonium citrosumINGERUL PAZITOR_SA INVATAMINGRASAMANT GRATUIT PENTRU PLANTEINSECTICIDE NATURALE SI FARA RISCINVITATIE LA O CAFEAIUNIE 2011 IN GRADINA DUPA PLOAIA CU GRINDINAIZVOR DE FLUTURIKALE - NERO DI TOSCANAKEFIR_Ciuperca tibetanaKIWI JENNYKOMBUCHA_CEAIUL REGILORLA SACRIFICAT PURCELUL_2011LAMAITA_in fereastra meaLEACURI DE GRADINALEGUME 2012LEURDALEVENTICA_Lavandula angustifoliaLILIAC DE VARA-ECOLONIALonicera kamtschatica-AMUR-honeyberry-fructele de miereMACERAT DE URZICA INSECTICID SI FUNGICID   DECOCT DE RUBARBAMAGIA NATURIIMANCARE CHINEZEASCA_de legumeMANCARE CHINEZEASCA_IN MY KITCHENMANCAREA CHINEZEASCA PERFECTAMANGOLDMANGOLD RHUBARB CHARD ROSUMar soiul FlorinaMAR-AROMA DE VARAMASTI FACIALE HOMEMADE_NATURALE 1Mazare SparanghelMETODA IDEALA PENTRU SLABITMIGDALMINISERE LA INDEMANA NOASTRAMUR FARA SPINIMustard KomatsumaMUZICA MEA DE SUFLETNOUTATI TRANDAFIRI 2014   POMI FRUCTIFERI NOUTATI 2014NUC PECANOBLIGEANAOCHIUL BOULUI-floriOSTROV_un film memorabilOUA DE PASTEOXALIS TRIANGULARISPAK CHOI_FAVORITA MEAPak ChoyPAPA BUNPar ARPAVAL EROpar CUREpar MONICApar NAPOCApar WilliamsPASSIFLORA CAERULEApassiflora edulisPASSIFLORA VICTORIAPE CARARI DE MUNTEPERGOLAPHYSALIS PERUVIANAPIERSICA PARAGUAYPLANTE DIN CURTEA MEAPLANTE EFICIENTE CONTRA DAUNATORILORPLANTELE SANITARPLANTE_LEGUMEPORC CU PAK CHOIPRACTIC IN G0SPODARIEPREPARATE DE POSTPRIMA FLOARE 2012_PRIMELE RASADURIPRIMAVARA 2011PRIMII PASI_FLORI DE CURTEPRIN GRADINA -2013   din gradina octombrie 2013   TRANDAFIRII- 2013Prun STANLEYPrun ANNA SPATHPrun DAgenPrun TULEU GRASRASADURI - 2014REGELE FRUCTELOR_MANGOSTEENREMEDIU NATURIST-MIERE SI SCORTISOARA   DIETA PENTRU SLABIT CU MIERE SI SCORTISOARARETETA PENTRU ELIMINAREA PIETRELOR LA BILA SI RINICHIRETETA TIBETANA CU USTUROIReteta unt de corppentru masaj relaxant Morcov-MelissaREVITALIZANT NATURALRHUBARB - GLASKINS PERPETUALRODIA-PUNICA GRANATUMROSMARINRUCOLASA CRESTEM ROSII- METODELE MASLOVSALATA SIMPLA DE ALGESAMUNA-MIGDALA DE PAMANTSAPUN HANDMADE CU INGREDIENTE NATURALE   1-SCURT ISTORIC DESPRE ALEGEREA SAPUNULUI BENEFIC PIELII   CUM SA FACI SAPUN LA RECE   SAPUN NATURAL -DARK   SAPUN NATURAL CU GOJI BERRY-MILK and HONEY   SAPUN NATURAL POLEN DE FLORI-YLANG YLANG   SAPUN NATURAL SENZITIV-ALOE VERA SI GALBENELE   SAPUN NATURAL _ESTIVAL   SAPUN NATURAL-AROMA VERII   SAPUN NATURAL-Cocoa Vanilla   SAPUN NATURAL-EXOTIC-cu LIME CACTUS SI AVOCADO   SAPUN NATURAL-FLORI DE TEI SI POLEN   SAPUN NATURAL-Lavender Flowers      SAPUN NATURAL-Lavender and Milk   SAPUN NATURAL-LAVENDER-CITRUS and ELDERBERRY   SAPUN NATURAL-Lilac and Vanilla   SAPUN NATURAL-Sea-BuckthornSCORTONERASecretul unui gazon reusit_adresaSEMANAREA FARA SUBSTRAT VEGETALSMOCHIN_ 2011-2012-2013SOFRANELUL_CARTHAMUS TINCTORIUSSPECTACOLUL PRIMAVERII 2014Sphinx Colibri_pasare sau insectaSTEVIA DULCE_IMPORTANT PENTRU SANATATESUPA DE ALGE CU BAMBUSSWEDE - RUTABAGATamaia_ingredientul antirid minuneTARO ROOT-radacinoasa din AsiaTOMATA_HOWARD GERMANTOMATA_JERSEY DTOMATE 2013   TOMATE -NOUTATI 2014      NOUTATI IN GRADINA-2014TOMATE 2015   Beauty King   big rainbow   peach_pink   ruby german green   tomata-rosia pufoasa a Anutei   tomate albe   tomate brandywine yellow   tomate rozov blyan   TOMATE SOI NOU 2015   tomate vintage wine   tomato 1884   tomato big orangeTOMATE 2016TOMATE BEEFSTEAK-HAWAIIAN PINEAPPLETOMATE BlushTOMATE CHERRY BLACK PLUMTOMATE COSTOLUTO FIORENTINOTOMATE EVERGREENTOMATE GOGOSARTOMATE MONEYMAKER 2011TOMATE RED TRUFFLETOMATE ROZ_Thai PinkTOMATE SAN-MAZAROTOMATE TLACOLULA MEXICTOMATE TOMATILLO PURPLETOMATE WAPSIPINICON PEACHTOMATE_2011TOMATE_OSU BLUETOMATE_Super SweetTOP 100 ALIMENTE BENEFICETOPINAMBURTRABDAFIR-SchneewittchenTRANDAFIR Manuel CanovasTRANDAFIR - Honore de BalzacTRANDAFIR -Charles AustinTRANDAFIR -ElffeTRANDAFIR -ROSCOVANULTRANDAFIR -Sympathie urcatorTRANDAFIR Abraham DarbyTRANDAFIR ANGELATRANDAFIR bienenweide rotTRANDAFIR CARAMELLATrandafir FlorentinaTRANDAFIR Gartentraume -ROSE GartentraumeTRANDAFIR Ghislaine de FeligondeTRANDAFIR High SocietyTRANDAFIR Ilse KrohnTRANDAFIR LeipzigTRANDAFIR Leonardo da Vinci rozTRANDAFIR Morsdag AlbTRANDAFIR Queen ElizabethTRANDAFIR Summer SongsTRANDAFIR- PomponelaTRANDAFIR-EDEN ROSE sau Pierre De RonsardTRANDAFIR-FalstaffTRANDAFIR-Harlekin sau Kiss of DesireTRANDAFIR-Jayne AustinTRANDAFIR-New Dawn cataratorTRANDAFIR-Red Leonardo da VinciTRANDAFIR-Rhapsody in BlueTRANDAFIR-Rose de Rescht-de dulceataTRANDAFIR-Uetersener KlosterroseTRANDAFIRI 2014-15-16TRANDAFIRI ACHIZITI 2012trandafiri fara nume   necunoscut 1   necunoscut 2   necunoscut 3   necunoscut 4   necunoscut 5   TRANDAFIR Golden shower   TRANDAFIR HERITAGETRANDAFIRII 2011TRANDAFIR_First LadyTRANDAFIR_patrick_poivreTRANDAFIR_roger lambelinTRANDAFIR_Souvenir de la Malmais alpinistTRANDAFIR_Spirit of Freedom alpinistTRANDAFIR_The Alnwick Rose alpinistULEIURILE PENTRU FABRICAREA SAPUNULUI HANDMADE-AUR CURATUn gandUNGUENT DE ROSTOPASCA_RETETA   VIN DE ROSTOPASCA_RETETAUNT DE CORP_BEAUTYVanata alba_Eggplant WhiteVarza Kale -Dwarf Green CurledVINDECARE CU SUCURI SI CRUDITATIVITA DE VIE - Muscat OttonelVITA DE VIE - SOI CHASSELAS ROSEVITA DE VIE -soi Suvenirvita de vie ESTHER struguri de masavita de vie MUSCAT DE AUGUSTvita de vie REZISTENT DE BULGARIA struguri de masaVITA DE VIE SOI-MUSCAT OTTONELVITA DE VIE SOI-NEROVITA DE VIE-Cabernet-Sauvignonvita-de-vie de masa MATILDEVita-de-vie roze de masa ANITAWHITNEY HOUSTON-IN MEMORYWISTERIA MEAWonderfull MusicWYSTERIA_PERGOLAZAMBITI VA ROGZEAMA BORDELEAZA PREPARATA IN CASA   ZEAMA SULFOCALCICAZMEURA_ Aromat de Fertod_2011-2012ZORELE_ Ipomoea purpurea   noi zorele 2013

membru din 20 februarie 2011

SEMANAREA FARA SUBSTRAT VEGETAL

hobbygradina.ro/2011/03/13/metoda-bio-pentru-producerea-rasadurilor-semanarea-fara-substrat-vegetal/#more-6258
Metodă bio pentru producerea răsadurilor: semănarea fără substrat vegetal

Da, da, chiar asa, putem semana fara a folosi pamant. Si eu, cand am aflat prima oara, am stat pret de cateva minute in imponderabilitatea surprinderii. Ca sa nu mai lungim vorba si nici sa punem la incercare rabdarea cititorilor, prietenilor nostri, voi intra in subiect.

Este o modalitate de insamantare in cazul in care, din varii motive, nu avem la indemana substrat vegetal sau timpul este intr-atat de dramuit, incat nu permite un spatiu de desfasurare prea larg. Cu alte cuvinte, mai putin pretioase: nu avem timp!

Este o metoda nu doar interesanta si care ne scuteste de cateva operatii intermediare in cresterea traditionala a rasadurilor pentru culturile de baza ( tomate, adei, vinete, varza, etc.) si de flori, dar si eficienta, rezultatul final fiind: timp economisit + recolta imbucuratoare.

Tratarea semintelor se face in modul in care vi l-am povestit nu demult: dezinfectie, incalzire, inmuiere, calire. In cazul in care sunt persoane care n-au ajuns sa citeasca intelepciunile din articolul precedent, va spun acum o alta metoda rapida de tratare-hranire-calire: Tinem semintele sub lampa de cuart sau cea de ultraviolete pret de 1-2 minute (sau in soare, undeva pe pervaz, cateva ore), apoi le punem in solutie concentrata de permanganat de potasiu pentru vreo 20 de minute (daca nu avem asa ceva, putem sa le tinem in solutie de sulfat de cupru sau de bicarbonat de sodiu). Poate aveti in casa tinctura de rostopasca sau ceai de coada calului (acesta din urma ar fi bine sa fie concentrat – folositi-le cu incredere).

macerat-de-cenusaDupa aceasta procedura, introducem semintele intr-un accelerator de crestere preparat in felul urmator: 1 lingurita de miere de albine + 1 lingurita de tinctura de propolis + 1lingurita de cenusa + 0,5l apa calduta. In ultima instanta, daca nu avem de unde face rost de cenusa de lemne procedam asa: 1 pachet de tigari ieftine, niste hartie igienica – cea mai simpla posibil -, cam un sfert de rola, le dam foc, mare atentie la masurile de siguranta, si vom folosi cenusa astfel obtinuta). In solutia astfel preparata semintele se vor tine cateva ore.

Apoi pregatim un recipient transparent de preferat cu capac . In cazul in care nu-l avem, luam un PET si-l taiem pe lungime, lasandu-i drept capac latura netaiata pana la capat, sau folosim cutie de la inghetata la urma urmelor, pentru ca intr-un final, oricum recipientul va sta in punga de plastic. Pe fundul recipientului punem hartie igienica (sau sugativa) in cateva straturi (7-8), o udam bine, iar apa de prisos o scurgem. Nu e permisa baltirea!

Semintele inmuiate, dar neclatite dupa ce au fost tinute in acceleratorul de crestere, le rasfiram pe suprafata hartiei astfel incat ele sa nu se atinga unele de altele, cu putina rabdare si cu o penseta le punem una langa alta la o distanta suficienta ca ele sa se simta in largul lor cand vor incepe sa se dezvolte. Tot acest “ set” se introduce intr-o punga de plastic, se leaga bine la gura cu un elastic si se lasa, in apropierea unei surse de caldura (25-27 grade).

Capacul trebuie deschis zilnic, sau cu alte cuvinte, zilnic trebuie facuta o aerisire, o primenire a aerului, o oxigenare pret de cateva minute 3-4, timp in care profitam de ocazie sa pulverizam peste seminte si mai tarziu peste plantute cu apa.

De regula, in cateva zile apar tinerele tulpinite cu funzulitele cotiledonate. In acest stadiu vom trece la scaderea temperaturii – ziua sa fie intre +17/+20 grade, iar noaptea intre + 14 si 17 grade. Asfel radacinile sunt puternice, iar tulpinitele nu se lungesc peste masura. Cu toate ca, practic, plantutele au rezerve de hrana(tineti minte?), le-am tinut intr-o solutie gustoasa de accelerare a cresterii, apa cu care le pulverizam poate fi o solutie foarte slaba hranitoare, eu una folosesc bicarbonat de sodiu. Se poate folosi orice ingrasamant bio, sau gumat lichid. Dupa fiecare pulverizare, excesul de apa il scurgem, sau tamponam cu o sugativa.

In momentul in care plantute au rasarit in proportie de 25-30% se trece la o calibrare a lor, adica se pastreaza cele deja rasarite si se renunta la restul. Sincera sa fiu, mie mi-ar fi mila si “restul” l-as mai lasa o lecuta la cresa, dupa care le-as alege pe cele mai dezvoltate si le-as repica, separat, pentru ca au nevoie de un regim usor preferential fata de cele din “lotul reprezentativ”. Este drept ca plantele din procentul de 25-30% au un potential de viata foarte ridicat, si asa o sa ramana pe tot parcursul dezvoltarii lor ulterioare. Vor fi rezistente la boli si daunatori, vor da o recolta buna.

Partea buna a acestei metode, inafara faptului ca vom avea rasaduri de foarte buna calitate este, ca putem tine plantutele in astfel de “rasadnite” un timp mai indelungat. Astfel, daca sunt conditii neprielnice repicarii sau pur si simplu nu avem suficient timp pentru aceasta, ele vor sta cuminti, astepatand momentul mutarii lor chiar si 2 saptamani, fara sa se lungeasca peste masura. Acest lucru se explica prin faptul ca le cam lipseste hrana (singura rezerva fiind solutia de accelerare in care au stat) si radacinutele cresc incet, planta devine robusta.

Cand apar frunzulitele cotiledonate si dau ghes germenii celor adevarate, trecem la scoaterea plantutelor din rasadnita si le pregatim pentru repicare: scurtam radacinuta (lungimea radacinutei nu trebuie sa o depaseasaca pe cea a plantei in sine, cam 5cm) Astfel, radacina va incepe sa se ramifice. Pregatite in acest fel, repicam plantutele in recipientele special pregatite, dar umplute cu pamant doar pe jumatate, ca pe masura ce planta se dezvolta si creste in inaltime sa putem adauga pamant. In acest fel se va dezvolta un sistem radicular suplimentar, ceea ce va ajuta planta sa se dezvolte armonios si puternic. Plantuta o ingropam pana la nivelul cotiledonatelor sau daca intre timp a mai aparut vreo pereche de frunzulite, pana la nivelul acelora.

Recipientele se pun apoi langa o sursa de caldura (20/25 grade), la intuneric, pentru 12 ore. Dupa aceea se trec la lumina. Ingrijirea ulteroara este cea cunoscuta: udare cu masura, adaugare de pamant pe masura ce planta creste in inaltime. Si acum surpriza: nu se hranesc cu nimic, nu este nevoie! Incercati aceasta metoda si nu veti regreta. Va va da posibiliatatea sa alegeti plantute solide, puternice si sanatoase, si astfel, rasadul va fi de cea mai buna calitate iar munca va fi incununata de lauri!

Cand vine vremea sa le scoatem la locul definitiv, le scoatem din recipientele in care au stat si le vom ingrapa pana la limita primei perechi de frunze. Stiti deja de ce: formarea sistemului radicular suplimentar este in favoarea viitoarei recolte. Bineinteles ca vom verifica la care dintre culturi se potriveste si la care nu. Apoi, fiecare rasad il vom acoperi cu un PET la care am taiat fundul. Asa va fi protejat si de eventualele diferente de temperatura de peste noapte, dar si de musafiri nepoftiti (limacsi, melci, etc).

Sa va fie de folos, dragi prieteni!
thumbs_alta-cresa-rasaduri
thumbs_alta-cresa-rasaduri
thumbs_asteapare-de-36h
thumbs_asteapare-de-36h
thumbs_baia-de-aloe
thumbs_baia-de-aloe
thumbs_cresa-rasaduri
thumbs_cresa-rasaduri
thumbs_macerat-de-cenusa
thumbs_macerat-de-cenusa
thumbs_saculete-pentru-calirea-semintelor
thumbs_saculete-pentru-calirea-semintelor


Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.