Mangoldul este o planta legumicola bienala. Apartine familiei chenopodiaceelor. In fapt, mangoldul este o varietate de sfecla, cultivata pentru frunze si pentru petiolul acestora. Frunzele acestei plante sunt dezvoltate, ondulate, cu petiol puternic, consistent, carnos. Petiolul poate ajunge si la 30 cm lungime si cinci-opt centimetri latime. Este placut la gust, fraged, suculent, culoarea fiind galbuie, roza sau alba. Frunzele mangoldului sunt folosite la salate, supe, mancaruri naturise, inclusiv budinci si placinte. Petiolul se fierbe si are cam aceleasi intrebuintari, utilizarea sa depinzand si de fantezia culinara a consumatorului. In alimentatie, frunzele de mangold pot inlocui spanacul.
Intrebuintari medicinale
Frunzele de mangold sunt un aliment excelent pentru cei care au lipsa de potasiu, calciu, fosfor. Petiolul este recomandat celor care au nevoie de sodiu si potasiu, acesta semanand, in multe privinte, cu sparanghelul si conopida. Mangoldul este indicat bolnavilor de diabet. Este un bun digestiv. Are, de asemenea, proprietati antiinfectioase si contribuie la mai buna circulatie a sangelui. Cercetari noi indica faptul ca e posibil ca preparatele de mangold sa aiba efecte antitumorale!
Si totusi....cand se seamana, cum se seamana(distante), la soare, la umbra ? Se pot pune semintele in pamant toamna ? Eu am facut mancare de spanac si am adaugat si cateva frunze de macris si a fost excelent, mai ales ca l-am facut cu tartite de curcan.
nu am stiut ca merg si sarmalute, dar la cate de mari are frunzele , da. O sa fac si eu. Ca sa faca seminte ce trebuie sa fac? las cateva pe loc sau le replantez?
Da si ce bune sunt...:)
Lasa-le acolo unde sunt pana la primavara,iar in primavara mutale in alt loc.Doua plante sunt suficiente pentru seminte ca fac de nu te mai scapi de ele...:)))
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Lasa-le acolo unde sunt pana la primavara,iar in primavara mutale in alt loc.Doua plante sunt suficiente pentru seminte ca fac de nu te mai scapi de ele...:)))