lucaria
5016 poze   136125 vizite
Albume
A-nou sositii in gradina mea -Newcomers in my gardenA-WISH LISTAA-Phalaris arundinacea PictaACOPERISE VERZI-GREEN COVERALGELE MARINE-HAI TAI -seaweed Hai TaiANASON STELAT-Star aniseANGHINAREA-artichokesARBUST CU MIROS DE CAPSUNI-strawberry shrub smellASOCIEREA LEGUMELOR IN GRADINA-ASSOCIATION OF VEGETABLES IN GARDENASPIRIN WATER-APA DE SALCIEAU SAU NU IMAGINATIEB-Carte-de-Leacuri-Si-Retete-NaturisteB-CREMA DE CORP CU ALOE VERA_RETETA   UNGUENT CU ALOE VERA_RETETAB-HOMEMADE ANTI-RID CREAMB-Homemade Natural Face Cream and Face Serum Recipes   Crema de fata naturala-retete serB-HOMEMADE- ULEI DE AVOCADO STORS LA RECEB-MASTI FACIALE HOMEMADE_NATURALE 2B-PASTA DE DINTI CLASIC_HANDMADEB-REMEDIU NATURAL-ELIXIR DIN FRUCTE DE SOCB-RETETA CREMA ANTICELULITICAB-RETETE HANDMADE-CREME DE FATAB1-PASTA DE DINTI RETETA SIMPLA-HANDMADEB2-CREMA ANTIINFLAMATOARE -Tataneasa   reteta unguent de tataneasa 2B3-Natural Oils for SkinB4-CREMA DE FATA ANTIRID-ULTRA RICHB5-ULEIURI ESENTIALE-METODE DE PREPARAREB6-APA DE TRANDAFIRIB8-CREMA REPARARATOARE CU TAMAIEBernese Moutain DogBOB_leguminoasabujori 2015BUTASI DE TRANDAFIRI IN SCOALA-2015CAIS CEA-MAI-BUNA-DE-UNGARIACAIS SULMONACAPSUNII CUMPARATI DE LA MARYANNECARCIUMARESE_Zinnia elegansCASE MAI SPECIALECASTRAVETE CUCUMBER - ARMENIANCASTRAVETI LUFFA CYLINDRICA-burete vegetalCASTRAVETI SARPE CHINEZESCCEL MAI CIUDAT FRUCT DIN LUME Degetele lui BudhaCEL MAI MARE FRUCT DIN LUMECELE MAI FRUMOASE PLAJE DIN LUMECINE CUNOASTE ACEST COPACCIRES_RUBINCLEMATIS 2012-2014   DORINTE CLEMATIS 2015colectia mea de rosii   RED MOSMONCOLTUL MEU RUSTIC DE LA BLOCCONDIMENTE CHINEZESTICONSERVE_PENTRU IARNA CA LA MAMA ACASACOPACI UNICICRACIUN 2011CRINI ALBI_2011-2012CRINI IMPERIALICULTIVA PERE INDRAGOSTITECURTEA MEA IN RENOVAREDATURA MOVDECORATIUNI COMESTIBILEDom realizat integral din bambus construit fara nici un cuiDOVLECEL PATISONDOVLECEL SPAGHETTI SQUASHDULCIURI CA LA MAMA ACASAESECURI GERMINARI SEMINTEfasole urcatoare cu floare rosieFITNESS PRIN GRADINAFLORI RAREFRUCTELE DE SOCGerminare-seminte-bujor-arbustivGHIMBIRGINKGO BILOBAGINSENGUL-RADACINA VIETIIGLADIOLE_2011GLAZURA-SAU-SERBET DIN TRANDAFIRIGloriosa superba-RothschildianaGoji Berry ReteteGOJI BERRY-RED MOSMON-GOU qi zi_lycium chineze-INTRETINERE PLANTAGOJI BERRY_RED MOSMON-GOU qi zi_lycium chinezeGoji Lycium BarbarumGRADINA MEA_4 mai 2011GRADINILE EXBURY_ Poarta spre PARADISGRADINILE IN STIL JAPONEZHIDROLATUL DE LAVANDAHOMEMADE BAMBOO DECORATIONSHortensie Vanille-FraiseIARNA PE ULITAIDEI PENTRU GRADINAIDEI_PERGOLA SI ALEIIEDERAIMORTELE SAU FLORI DE PAIEINCEP RECOLTELE 2012INDRUSAIM-Pelargonium citrosumINGERUL PAZITOR_SA INVATAMINGRASAMANT GRATUIT PENTRU PLANTEINSECTICIDE NATURALE SI FARA RISCINVITATIE LA O CAFEAIUNIE 2011 IN GRADINA DUPA PLOAIA CU GRINDINAIZVOR DE FLUTURIKALE - NERO DI TOSCANAKEFIR_Ciuperca tibetanaKIWI JENNYKOMBUCHA_CEAIUL REGILORLA SACRIFICAT PURCELUL_2011LAMAITA_in fereastra meaLEACURI DE GRADINALEGUME 2012LEURDALEVENTICA_Lavandula angustifoliaLILIAC DE VARA-ECOLONIALonicera kamtschatica-AMUR-honeyberry-fructele de miereMACERAT DE URZICA INSECTICID SI FUNGICID   DECOCT DE RUBARBAMAGIA NATURIIMANCARE CHINEZEASCA_de legumeMANCARE CHINEZEASCA_IN MY KITCHENMANCAREA CHINEZEASCA PERFECTAMANGOLDMANGOLD RHUBARB CHARD ROSUMar soiul FlorinaMAR-AROMA DE VARAMASTI FACIALE HOMEMADE_NATURALE 1Mazare SparanghelMETODA IDEALA PENTRU SLABITMIGDALMINISERE LA INDEMANA NOASTRAMUR FARA SPINIMustard KomatsumaMUZICA MEA DE SUFLETNOUTATI TRANDAFIRI 2014   POMI FRUCTIFERI NOUTATI 2014NUC PECANOBLIGEANAOCHIUL BOULUI-floriOSTROV_un film memorabilOUA DE PASTEOXALIS TRIANGULARISPAK CHOI_FAVORITA MEAPak ChoyPAPA BUNPar ARPAVAL EROpar CUREpar MONICApar NAPOCApar WilliamsPASSIFLORA CAERULEApassiflora edulisPASSIFLORA VICTORIAPE CARARI DE MUNTEPERGOLAPHYSALIS PERUVIANAPIERSICA PARAGUAYPLANTE DIN CURTEA MEAPLANTE EFICIENTE CONTRA DAUNATORILORPLANTELE SANITARPLANTE_LEGUMEPORC CU PAK CHOIPRACTIC IN G0SPODARIEPREPARATE DE POSTPRIMA FLOARE 2012_PRIMELE RASADURIPRIMAVARA 2011PRIMII PASI_FLORI DE CURTEPRIN GRADINA -2013   din gradina octombrie 2013   TRANDAFIRII- 2013Prun STANLEYPrun ANNA SPATHPrun DAgenPrun TULEU GRASRASADURI - 2014REGELE FRUCTELOR_MANGOSTEENREMEDIU NATURIST-MIERE SI SCORTISOARA   DIETA PENTRU SLABIT CU MIERE SI SCORTISOARARETETA PENTRU ELIMINAREA PIETRELOR LA BILA SI RINICHIRETETA TIBETANA CU USTUROIReteta unt de corppentru masaj relaxant Morcov-MelissaREVITALIZANT NATURALRHUBARB - GLASKINS PERPETUALRODIA-PUNICA GRANATUMROSMARINRUCOLASA CRESTEM ROSII- METODELE MASLOVSALATA SIMPLA DE ALGESAMUNA-MIGDALA DE PAMANTSAPUN HANDMADE CU INGREDIENTE NATURALE   1-SCURT ISTORIC DESPRE ALEGEREA SAPUNULUI BENEFIC PIELII   CUM SA FACI SAPUN LA RECE   SAPUN NATURAL -DARK   SAPUN NATURAL CU GOJI BERRY-MILK and HONEY   SAPUN NATURAL POLEN DE FLORI-YLANG YLANG   SAPUN NATURAL SENZITIV-ALOE VERA SI GALBENELE   SAPUN NATURAL _ESTIVAL   SAPUN NATURAL-AROMA VERII   SAPUN NATURAL-Cocoa Vanilla   SAPUN NATURAL-EXOTIC-cu LIME CACTUS SI AVOCADO   SAPUN NATURAL-FLORI DE TEI SI POLEN   SAPUN NATURAL-Lavender Flowers      SAPUN NATURAL-Lavender and Milk   SAPUN NATURAL-LAVENDER-CITRUS and ELDERBERRY   SAPUN NATURAL-Lilac and Vanilla   SAPUN NATURAL-Sea-BuckthornSCORTONERASecretul unui gazon reusit_adresaSEMANAREA FARA SUBSTRAT VEGETALSMOCHIN_ 2011-2012-2013SOFRANELUL_CARTHAMUS TINCTORIUSSPECTACOLUL PRIMAVERII 2014Sphinx Colibri_pasare sau insectaSTEVIA DULCE_IMPORTANT PENTRU SANATATESUPA DE ALGE CU BAMBUSSWEDE - RUTABAGATamaia_ingredientul antirid minuneTARO ROOT-radacinoasa din AsiaTOMATA_HOWARD GERMANTOMATA_JERSEY DTOMATE 2013   TOMATE -NOUTATI 2014      NOUTATI IN GRADINA-2014TOMATE 2015   Beauty King   big rainbow   peach_pink   ruby german green   tomata-rosia pufoasa a Anutei   tomate albe   tomate brandywine yellow   tomate rozov blyan   TOMATE SOI NOU 2015   tomate vintage wine   tomato 1884   tomato big orangeTOMATE 2016TOMATE BEEFSTEAK-HAWAIIAN PINEAPPLETOMATE BlushTOMATE CHERRY BLACK PLUMTOMATE COSTOLUTO FIORENTINOTOMATE EVERGREENTOMATE GOGOSARTOMATE MONEYMAKER 2011TOMATE RED TRUFFLETOMATE ROZ_Thai PinkTOMATE SAN-MAZAROTOMATE TLACOLULA MEXICTOMATE TOMATILLO PURPLETOMATE WAPSIPINICON PEACHTOMATE_2011TOMATE_OSU BLUETOMATE_Super SweetTOP 100 ALIMENTE BENEFICETOPINAMBURTRABDAFIR-SchneewittchenTRANDAFIR Manuel CanovasTRANDAFIR - Honore de BalzacTRANDAFIR -Charles AustinTRANDAFIR -ElffeTRANDAFIR -ROSCOVANULTRANDAFIR -Sympathie urcatorTRANDAFIR Abraham DarbyTRANDAFIR ANGELATRANDAFIR bienenweide rotTRANDAFIR CARAMELLATrandafir FlorentinaTRANDAFIR Gartentraume -ROSE GartentraumeTRANDAFIR Ghislaine de FeligondeTRANDAFIR High SocietyTRANDAFIR Ilse KrohnTRANDAFIR LeipzigTRANDAFIR Leonardo da Vinci rozTRANDAFIR Morsdag AlbTRANDAFIR Queen ElizabethTRANDAFIR Summer SongsTRANDAFIR- PomponelaTRANDAFIR-EDEN ROSE sau Pierre De RonsardTRANDAFIR-FalstaffTRANDAFIR-Harlekin sau Kiss of DesireTRANDAFIR-Jayne AustinTRANDAFIR-New Dawn cataratorTRANDAFIR-Red Leonardo da VinciTRANDAFIR-Rhapsody in BlueTRANDAFIR-Rose de Rescht-de dulceataTRANDAFIR-Uetersener KlosterroseTRANDAFIRI 2014-15-16TRANDAFIRI ACHIZITI 2012trandafiri fara nume   necunoscut 1   necunoscut 2   necunoscut 3   necunoscut 4   necunoscut 5   TRANDAFIR Golden shower   TRANDAFIR HERITAGETRANDAFIRII 2011TRANDAFIR_First LadyTRANDAFIR_patrick_poivreTRANDAFIR_roger lambelinTRANDAFIR_Souvenir de la Malmais alpinistTRANDAFIR_Spirit of Freedom alpinistTRANDAFIR_The Alnwick Rose alpinistULEIURILE PENTRU FABRICAREA SAPUNULUI HANDMADE-AUR CURATUn gandUNGUENT DE ROSTOPASCA_RETETA   VIN DE ROSTOPASCA_RETETAUNT DE CORP_BEAUTYVanata alba_Eggplant WhiteVarza Kale -Dwarf Green CurledVINDECARE CU SUCURI SI CRUDITATIVITA DE VIE - Muscat OttonelVITA DE VIE - SOI CHASSELAS ROSEVITA DE VIE -soi Suvenirvita de vie ESTHER struguri de masavita de vie MUSCAT DE AUGUSTvita de vie REZISTENT DE BULGARIA struguri de masaVITA DE VIE SOI-MUSCAT OTTONELVITA DE VIE SOI-NEROVITA DE VIE-Cabernet-Sauvignonvita-de-vie de masa MATILDEVita-de-vie roze de masa ANITAWHITNEY HOUSTON-IN MEMORYWISTERIA MEAWonderfull MusicWYSTERIA_PERGOLAZAMBITI VA ROGZEAMA BORDELEAZA PREPARATA IN CASA   ZEAMA SULFOCALCICAZMEURA_ Aromat de Fertod_2011-2012ZORELE_ Ipomoea purpurea   noi zorele 2013

membru din 20 februarie 2011

MANCAREA CHINEZEASCA PERFECTA

NU inlocuiti ingredientele sau condimentele din retete! daca nu avem una dintre ele, mai bine nu mai facem mancarea respectiva. Am vazut de multe ori prin retete ca se inlocuieste spre exemplu sosul de soia cu sosul de rosii. Exista mancaruri chinezesti care cer si ele sos de rosii, insa mare lor majoritate cer sosul de soia. Sosul de soia da gust si culoare mancarii chinezesti intocmai cum face bulionul nostru, insa gustul final nu este niciodata acelasi. De asemenea, daca nu avem un condiment chinezesc in nici un caz nu inlocuim cu combinatia de gen vegeta sau delikat. De asemenea e bine sa nu cadem in capcana sosurilor: rafturile supermarketurilor sunt intesate de diferite tipuri de sosuri, e bine sa le alegem numai pe cele pe care le cunoastem si sa nu apelam la sosurile deja combinate sau sosuri din alte tari precum cele de tipul teriaki, Worchester, tabasco, diferite tipuri de mustaruri etc...
NU adaugati condimente care nu sunt specificate in retete! Evitati sa puneti condimente cunoscute la noi precum cimbrul, dafinul, patrunjelul sau leusteanul. Prin adaugarea lor, veti obtine o tocanita veritabila romaneasca! Ganditi-va ca daca un chinez ar gati la nimereala sarmalele romanesti si ar inlocui cateva ingrediente, ce gust ar putea avea acestea daca in loc de ceapa ar pune ghimbir si usturoi, sau in loc de bulion ar pune sos de soia.
NU inlocuiti amidonul cu faina! Multi au o reticenta fata de amidonul de porumb sau de cartof, stiu ca nu e mai sanatos decat faina, insa daca reteta o cere, stie ea de ce Si noi toti stim ca amidonul are rolul de a ingrosa sosurile, sau adaugat la carnuri are rol de "a inchide" sucul in interiorul bucatii de carne pentru a evita uscarea acesteia in timpul gatirii.
NU gatiti mancarea chinezeasca mai mult decat specifica reteta! Am putea avea tendinta sa credem ca daca nu lasam mancarea pe foc mai mult, carnea va fi cruda sau legumele nefierte. Tocmai de aceea sistemul pe care se bazeaza mancarea chinezeasaca se numeste stir-fry, cunoscut sub numele de calit, sau calit la foc iute. La fel de renumit in China este si prajitul, fiertul sau fiertul in aburi. Dimpotriva, carnea si legumele sunt gatite atat cat trebuie si in nici un caz carnea nu va fi cruda! Aici trebuie sa subliniez faptul ca toata natia chineza are oroare fata de carnurile crude sau gatite prea putin si cu atat mai mult sa vada bucati mari de carne pe masa.
NU adaugati la mancarurile chinezesti produse lactate decat daca cere reteta! NU caliti legumele in unt, nu adaugati lapte la sosuri si cu cea mai mare seriozitate va spun sa nu faceti greseala de a inlocui branza tofu cu branza noastra romaneasca! Cred ca multi ati vazut tot felul de retete din carnuri cu oase cu tot, sau prin galantarele chinezesti diferite capatani si gheare de pui si rate. Oricat de oripilati am fi, in China acestea reprezinta o delicatesa si sunt foarte hranitoare pentru chinezi. Pentru un chinez branza din lapte in primul rand are un miros foarte urat, contine foarte multe grasimi si il ingrasa. De aici putem trage simplu concluzia ca in nici un caz nu vom gasi in magazinele chinezesti produse lactate precum smantana, mascarpone sau feta. Iaurturile sunt foaaaarte diluate, cam cum e Sana la noi si fie ca au sau nu fructe, toate sunt dulci! Pana si marca Danone care se gaseste si la ei, este modificata sub denumirea si chiar daca nu are fructe, are un mare continut de zahar, fiind bineinteles consumat mai mult ca desert. La fel am gasit un fel de branzeturi topite dar toate sub varianta "light" si cu gust cam de cauciuc :).
NU evitati ghimbirul! Radacina de ghimbir este aproape nelipsita din bucataria chinezeasca si da un gust specific si aparte mancarii chinezesti. Niciodata nu adaugati praf de ghimbir daca nu specifica reteta, optati pentru varianta naturala caci se gaseste in mai toate supermarket-urile din Romania.
NU compuneti singuri mancaruri! Principiul de baza al mancarii chinezesti nu sta in a toca ce legume gasim prin frigider si a le cali in tigaie. Desi tendinta este de a pune la un loc legume cat mai colorate care sa dea bine in tigaie, nu toate se asorteaza si la gust. Asa cum la noi un anume tip de carne se potriveste cu un anume tip de vin de struguri, acelasi lucru se intampla si cu legumele si carnea in varianta chinezeasca.
NU adaugati la mancaruri macaroane sau taitei de faina daca reteta specifica taitei de orez! Fiecare dintre noi cunoaste textura taiteilor din faina. Chinezii folosesc si ei destul de mult faina in taiteii din supe, la painicile fierte in aburi, la placintele sau prajituri. Insa de asemenea folosesc si faina din orez. Aceasta faina, in contact cu apa si caldura are o textura glutinoasa si lipicioasa, diferita de faina de grau. De asemenea, veti avea surpriza sa vedeti ca unele retete cer taitei din mazare sau alte cereale. Vor fi greu de gasit la noi daca nu aproape inexistente, prin urmare putem folosi cu toata increderea taiteii de orez, sau cum se mai numesc ei, Vermicelli.
NU fierbeti orezul mai mult decat trebuie, nu adaugati sare, condimente sau ulei la orezul alb fiert! Acesta se consuma ca atare alaturi de mancarurile cu sos si serveste in loc de paine. La origine, orezul se fierbea in abur in cosuri de bambus sau alte tipuri de cosuri, in felul acesta capata un gust aparte. In zilele noastre exista oale electrice speciale in care se fierbe acest orez. In lipsa acestor accesorii, putem fierbe fara probleme orezul in apa, iar dupa ce a scazut apa, il putem clati usor in apa rece daca dorim sa fie mai pufos, insa nu este necesar.
Inchei aici lista cea urata cu NU-uri de teama sa nu va plictisesc prea tare. Tin totusi sa spun ca fiecare dintre noi are dreptul sa adauge in mancarurile sale ce ingrediente si condimente doreste, dupa gust sau dupa pofta, insa e bine sa ii anuntam pe cei carora le impartasim reteta ca ne-am abatut de la reteta de baza si ca gustul nu va fi cel veritabil. Apropo de gust veritabil, exista restaurante cu specific chinezesc de la noi din tara care au mancaruri chinezesti, insa gustul seamana cu orice alta mancare, numai cea chinezeasca nu.
Acestea toate fiind zise, va urez spor la gatit si cat mai multe satisfactii culinare!


Comentarii album • 2
Nume:



DanutaP 22 mai 2012  
ador mancarea chinezeasca...!
Răspunde Raportează
lucaria 22 mai 2012  
da ...ma bucur!incep sa devin destul de priceputa in ale "bucataritului" in bucataria chinezeasca[pacat insa ca ai mei vor mancare traditionala romaneasca:((...]
trist dar adevarat...!!!
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.