lucaria
5016 poze   137650 vizite
Albume
A-nou sositii in gradina mea -Newcomers in my gardenA-WISH LISTAA-Phalaris arundinacea PictaACOPERISE VERZI-GREEN COVERALGELE MARINE-HAI TAI -seaweed Hai TaiANASON STELAT-Star aniseANGHINAREA-artichokesARBUST CU MIROS DE CAPSUNI-strawberry shrub smellASOCIEREA LEGUMELOR IN GRADINA-ASSOCIATION OF VEGETABLES IN GARDENASPIRIN WATER-APA DE SALCIEAU SAU NU IMAGINATIEB-Carte-de-Leacuri-Si-Retete-NaturisteB-CREMA DE CORP CU ALOE VERA_RETETA   UNGUENT CU ALOE VERA_RETETAB-HOMEMADE ANTI-RID CREAMB-Homemade Natural Face Cream and Face Serum Recipes   Crema de fata naturala-retete serB-HOMEMADE- ULEI DE AVOCADO STORS LA RECEB-MASTI FACIALE HOMEMADE_NATURALE 2B-PASTA DE DINTI CLASIC_HANDMADEB-REMEDIU NATURAL-ELIXIR DIN FRUCTE DE SOCB-RETETA CREMA ANTICELULITICAB-RETETE HANDMADE-CREME DE FATAB1-PASTA DE DINTI RETETA SIMPLA-HANDMADEB2-CREMA ANTIINFLAMATOARE -Tataneasa   reteta unguent de tataneasa 2B3-Natural Oils for SkinB4-CREMA DE FATA ANTIRID-ULTRA RICHB5-ULEIURI ESENTIALE-METODE DE PREPARAREB6-APA DE TRANDAFIRIB8-CREMA REPARARATOARE CU TAMAIEBernese Moutain DogBOB_leguminoasabujori 2015BUTASI DE TRANDAFIRI IN SCOALA-2015CAIS CEA-MAI-BUNA-DE-UNGARIACAIS SULMONACAPSUNII CUMPARATI DE LA MARYANNECARCIUMARESE_Zinnia elegansCASE MAI SPECIALECASTRAVETE CUCUMBER - ARMENIANCASTRAVETI LUFFA CYLINDRICA-burete vegetalCASTRAVETI SARPE CHINEZESCCEL MAI CIUDAT FRUCT DIN LUME Degetele lui BudhaCEL MAI MARE FRUCT DIN LUMECELE MAI FRUMOASE PLAJE DIN LUMECINE CUNOASTE ACEST COPACCIRES_RUBINCLEMATIS 2012-2014   DORINTE CLEMATIS 2015colectia mea de rosii   RED MOSMONCOLTUL MEU RUSTIC DE LA BLOCCONDIMENTE CHINEZESTICONSERVE_PENTRU IARNA CA LA MAMA ACASACOPACI UNICICRACIUN 2011CRINI ALBI_2011-2012CRINI IMPERIALICULTIVA PERE INDRAGOSTITECURTEA MEA IN RENOVAREDATURA MOVDECORATIUNI COMESTIBILEDom realizat integral din bambus construit fara nici un cuiDOVLECEL PATISONDOVLECEL SPAGHETTI SQUASHDULCIURI CA LA MAMA ACASAESECURI GERMINARI SEMINTEfasole urcatoare cu floare rosieFITNESS PRIN GRADINAFLORI RAREFRUCTELE DE SOCGerminare-seminte-bujor-arbustivGHIMBIRGINKGO BILOBAGINSENGUL-RADACINA VIETIIGLADIOLE_2011GLAZURA-SAU-SERBET DIN TRANDAFIRIGloriosa superba-RothschildianaGoji Berry ReteteGOJI BERRY-RED MOSMON-GOU qi zi_lycium chineze-INTRETINERE PLANTAGOJI BERRY_RED MOSMON-GOU qi zi_lycium chinezeGoji Lycium BarbarumGRADINA MEA_4 mai 2011GRADINILE EXBURY_ Poarta spre PARADISGRADINILE IN STIL JAPONEZHIDROLATUL DE LAVANDAHOMEMADE BAMBOO DECORATIONSHortensie Vanille-FraiseIARNA PE ULITAIDEI PENTRU GRADINAIDEI_PERGOLA SI ALEIIEDERAIMORTELE SAU FLORI DE PAIEINCEP RECOLTELE 2012INDRUSAIM-Pelargonium citrosumINGERUL PAZITOR_SA INVATAMINGRASAMANT GRATUIT PENTRU PLANTEINSECTICIDE NATURALE SI FARA RISCINVITATIE LA O CAFEAIUNIE 2011 IN GRADINA DUPA PLOAIA CU GRINDINAIZVOR DE FLUTURIKALE - NERO DI TOSCANAKEFIR_Ciuperca tibetanaKIWI JENNYKOMBUCHA_CEAIUL REGILORLA SACRIFICAT PURCELUL_2011LAMAITA_in fereastra meaLEACURI DE GRADINALEGUME 2012LEURDALEVENTICA_Lavandula angustifoliaLILIAC DE VARA-ECOLONIALonicera kamtschatica-AMUR-honeyberry-fructele de miereMACERAT DE URZICA INSECTICID SI FUNGICID   DECOCT DE RUBARBAMAGIA NATURIIMANCARE CHINEZEASCA_de legumeMANCARE CHINEZEASCA_IN MY KITCHENMANCAREA CHINEZEASCA PERFECTAMANGOLDMANGOLD RHUBARB CHARD ROSUMar soiul FlorinaMAR-AROMA DE VARAMASTI FACIALE HOMEMADE_NATURALE 1Mazare SparanghelMETODA IDEALA PENTRU SLABITMIGDALMINISERE LA INDEMANA NOASTRAMUR FARA SPINIMustard KomatsumaMUZICA MEA DE SUFLETNOUTATI TRANDAFIRI 2014   POMI FRUCTIFERI NOUTATI 2014NUC PECANOBLIGEANAOCHIUL BOULUI-floriOSTROV_un film memorabilOUA DE PASTEOXALIS TRIANGULARISPAK CHOI_FAVORITA MEAPak ChoyPAPA BUNPar ARPAVAL EROpar CUREpar MONICApar NAPOCApar WilliamsPASSIFLORA CAERULEApassiflora edulisPASSIFLORA VICTORIAPE CARARI DE MUNTEPERGOLAPHYSALIS PERUVIANAPIERSICA PARAGUAYPLANTE DIN CURTEA MEAPLANTE EFICIENTE CONTRA DAUNATORILORPLANTELE SANITARPLANTE_LEGUMEPORC CU PAK CHOIPRACTIC IN G0SPODARIEPREPARATE DE POSTPRIMA FLOARE 2012_PRIMELE RASADURIPRIMAVARA 2011PRIMII PASI_FLORI DE CURTEPRIN GRADINA -2013   din gradina octombrie 2013   TRANDAFIRII- 2013Prun STANLEYPrun ANNA SPATHPrun DAgenPrun TULEU GRASRASADURI - 2014REGELE FRUCTELOR_MANGOSTEENREMEDIU NATURIST-MIERE SI SCORTISOARA   DIETA PENTRU SLABIT CU MIERE SI SCORTISOARARETETA PENTRU ELIMINAREA PIETRELOR LA BILA SI RINICHIRETETA TIBETANA CU USTUROIReteta unt de corppentru masaj relaxant Morcov-MelissaREVITALIZANT NATURALRHUBARB - GLASKINS PERPETUALRODIA-PUNICA GRANATUMROSMARINRUCOLASA CRESTEM ROSII- METODELE MASLOVSALATA SIMPLA DE ALGESAMUNA-MIGDALA DE PAMANTSAPUN HANDMADE CU INGREDIENTE NATURALE   1-SCURT ISTORIC DESPRE ALEGEREA SAPUNULUI BENEFIC PIELII   CUM SA FACI SAPUN LA RECE   SAPUN NATURAL -DARK   SAPUN NATURAL CU GOJI BERRY-MILK and HONEY   SAPUN NATURAL POLEN DE FLORI-YLANG YLANG   SAPUN NATURAL SENZITIV-ALOE VERA SI GALBENELE   SAPUN NATURAL _ESTIVAL   SAPUN NATURAL-AROMA VERII   SAPUN NATURAL-Cocoa Vanilla   SAPUN NATURAL-EXOTIC-cu LIME CACTUS SI AVOCADO   SAPUN NATURAL-FLORI DE TEI SI POLEN   SAPUN NATURAL-Lavender Flowers      SAPUN NATURAL-Lavender and Milk   SAPUN NATURAL-LAVENDER-CITRUS and ELDERBERRY   SAPUN NATURAL-Lilac and Vanilla   SAPUN NATURAL-Sea-BuckthornSCORTONERASecretul unui gazon reusit_adresaSEMANAREA FARA SUBSTRAT VEGETALSMOCHIN_ 2011-2012-2013SOFRANELUL_CARTHAMUS TINCTORIUSSPECTACOLUL PRIMAVERII 2014Sphinx Colibri_pasare sau insectaSTEVIA DULCE_IMPORTANT PENTRU SANATATESUPA DE ALGE CU BAMBUSSWEDE - RUTABAGATamaia_ingredientul antirid minuneTARO ROOT-radacinoasa din AsiaTOMATA_HOWARD GERMANTOMATA_JERSEY DTOMATE 2013   TOMATE -NOUTATI 2014      NOUTATI IN GRADINA-2014TOMATE 2015   Beauty King   big rainbow   peach_pink   ruby german green   tomata-rosia pufoasa a Anutei   tomate albe   tomate brandywine yellow   tomate rozov blyan   TOMATE SOI NOU 2015   tomate vintage wine   tomato 1884   tomato big orangeTOMATE 2016TOMATE BEEFSTEAK-HAWAIIAN PINEAPPLETOMATE BlushTOMATE CHERRY BLACK PLUMTOMATE COSTOLUTO FIORENTINOTOMATE EVERGREENTOMATE GOGOSARTOMATE MONEYMAKER 2011TOMATE RED TRUFFLETOMATE ROZ_Thai PinkTOMATE SAN-MAZAROTOMATE TLACOLULA MEXICTOMATE TOMATILLO PURPLETOMATE WAPSIPINICON PEACHTOMATE_2011TOMATE_OSU BLUETOMATE_Super SweetTOP 100 ALIMENTE BENEFICETOPINAMBURTRABDAFIR-SchneewittchenTRANDAFIR Manuel CanovasTRANDAFIR - Honore de BalzacTRANDAFIR -Charles AustinTRANDAFIR -ElffeTRANDAFIR -ROSCOVANULTRANDAFIR -Sympathie urcatorTRANDAFIR Abraham DarbyTRANDAFIR ANGELATRANDAFIR bienenweide rotTRANDAFIR CARAMELLATrandafir FlorentinaTRANDAFIR Gartentraume -ROSE GartentraumeTRANDAFIR Ghislaine de FeligondeTRANDAFIR High SocietyTRANDAFIR Ilse KrohnTRANDAFIR LeipzigTRANDAFIR Leonardo da Vinci rozTRANDAFIR Morsdag AlbTRANDAFIR Queen ElizabethTRANDAFIR Summer SongsTRANDAFIR- PomponelaTRANDAFIR-EDEN ROSE sau Pierre De RonsardTRANDAFIR-FalstaffTRANDAFIR-Harlekin sau Kiss of DesireTRANDAFIR-Jayne AustinTRANDAFIR-New Dawn cataratorTRANDAFIR-Red Leonardo da VinciTRANDAFIR-Rhapsody in BlueTRANDAFIR-Rose de Rescht-de dulceataTRANDAFIR-Uetersener KlosterroseTRANDAFIRI 2014-15-16TRANDAFIRI ACHIZITI 2012trandafiri fara nume   necunoscut 1   necunoscut 2   necunoscut 3   necunoscut 4   necunoscut 5   TRANDAFIR Golden shower   TRANDAFIR HERITAGETRANDAFIRII 2011TRANDAFIR_First LadyTRANDAFIR_patrick_poivreTRANDAFIR_roger lambelinTRANDAFIR_Souvenir de la Malmais alpinistTRANDAFIR_Spirit of Freedom alpinistTRANDAFIR_The Alnwick Rose alpinistULEIURILE PENTRU FABRICAREA SAPUNULUI HANDMADE-AUR CURATUn gandUNGUENT DE ROSTOPASCA_RETETA   VIN DE ROSTOPASCA_RETETAUNT DE CORP_BEAUTYVanata alba_Eggplant WhiteVarza Kale -Dwarf Green CurledVINDECARE CU SUCURI SI CRUDITATIVITA DE VIE - Muscat OttonelVITA DE VIE - SOI CHASSELAS ROSEVITA DE VIE -soi Suvenirvita de vie ESTHER struguri de masavita de vie MUSCAT DE AUGUSTvita de vie REZISTENT DE BULGARIA struguri de masaVITA DE VIE SOI-MUSCAT OTTONELVITA DE VIE SOI-NEROVITA DE VIE-Cabernet-Sauvignonvita-de-vie de masa MATILDEVita-de-vie roze de masa ANITAWHITNEY HOUSTON-IN MEMORYWISTERIA MEAWonderfull MusicWYSTERIA_PERGOLAZAMBITI VA ROGZEAMA BORDELEAZA PREPARATA IN CASA   ZEAMA SULFOCALCICAZMEURA_ Aromat de Fertod_2011-2012ZORELE_ Ipomoea purpurea   noi zorele 2013

membru din 20 februarie 2011

INGRASAMANT GRATUIT PENTRU PLANTE

Ingrasaminte gratuite pentru toti
Trimiteţi prin e-mail Postaţi pe blog!Distribuiţi pe TwitterDistribuiţi pe Facebook

In orice gospodărie există deşeuri alimentare. De cele mai multe ori le aruncam la coşul de gunoi. Nu-i bine sa facem asta cu toate, chiar daca nu avem o grădină ca să le aruncam la compost! Dar, cu siguranta că avem cu totii plante de apartament.
Cojile de fructe sau legume le punem la uscat, apoi să le adăpostim în pungi de hârtie până la prima folosinţă. La fel se poate proceda cu plicurile de ceai si cu zatul de cafea. Sa nu uitam ca in perioada rece crestem substantial consumul de ceai si cafea.
Bun, le-am uscat. Acum ce facem cu ele?


Ceaiul

Ceaiul, mai ales cel negru, dar la fel şi cel verde (ceaiurile de fructe la pliculeţe au ca bază ceaiul negru) sunt depozite de nutrienţi, mai ales de azot. Astfel, la momentul repicatului răsadurilor vom adăuga în lăcaşurile de plantare câte o linguriţă din pungile cu resturile uscate. Foarte eficient la rosii si castraveti, dar si la fasole sau mazare.
Ca să ne hrănim răsadurile vom face astfel: luam un borcan de 3 litri, punem în el un pahar de resturi („zaţ”) de ceai, acoperim cu apă fierbinte; lăsăm sa stea 4-5 zile amestecând din timp în timp, după care strecurăm şi-l folosim cu încredere.
Este foarte bine să folosim resturile de la ceai atunci când plantăm sau transplantăm florile de apartament. Folosind „zaţul” de ceai drept strat drenant nu facem decât să asigurăm rădăcinilor, care la un moment dat vor ajunge la acest strat, hrană numai bună de asimilat, deoarece în acest timp ele au reuşit să se descompună suficient .
Nu vă speriaţi! Nu este un compost acid!

Zaţul de cafea

Zaţul de cafea este foarte potrivit ca „mulcitor”, un excelent îngrăşământ natural şi ecologic, un excelent afânător şi hrană pentru plantele şi culturile care se simt bine într-un sol acid .
Asa ca este un excelent aliat pentru plantele care iubesc un pamant cu pH ridicat: hortensiile, ferigile, afinul, merişorul, rhododendronul, camelia, etc., toate acestea se vor simti foarte bine dupa ce vor bea o cafea, chiar daca e facuta „second-hand”. Cu toate acestea, s-a demonstrat că zaţul este practic neutru. Asta pentru că cea mai mare parte a acidităţii cafelei este eliminată prin fierbere. Cafeaua prăjită are un nivel mediu de aciditate, dar, totodată, s-a constatat că acest acid este solubil în apă şi, practic, este eliminat în procesul de fierbere. Astfel, zaţul devine din punct de vedere al acidităţii – neutru, din calculul efectuat, rezultând o valoare a pH-ului de 6,9, deşi cafeaua are o aciditate notabilă.
Cum îl folosim? În mai multe feluri.
Zaţul îl putem împrăştia de jur-împrejurul plantelor avute în vedere. Pur şi simplu presăraţi şi apoi udaţi. Astfel, azotul va fi eliberat, lent,catre rădăcini. De presărat trebuie presărat mai rar, cum s-ar zice, nu e necesar să punem zaţ „la greu” în jurul plantelor, deoarece riscăm ca în loc să le facem un bine, să le opărim, sau şi mai rău, să permitem formarea crustei, care le va sufoca, nepermiţând apei şi aerului să treacă spre rădăcinile lor. Mai mult chiar. Dacă nu suntem atenţi ne putem trezi şi cu mucegaiuri pentru că zaţul în cantitate mare şi neaerisit duce la formarea lor. Asa ca eu recomand incorporarea zatului in pamant in jurul plantelor, la o adancime de cca 3 cm.
Trandafirii se vor număra printre plantele care vă vor mulţumi în stilul lor caracteristic. Flori mari, înflorire abundentă, frunziş lucios, gras şi mulţumit. Vreţi să aveţi nişte camelii fericite? Oferiţi-le zaţ. Invitaţi la o porţie de zaţ rododendronii, hortensiile, ferigile, coniferele, afinii, merişorii, răchiţelele, coacăzii, agrişii ; toate vor creste mai viguroase si vor rodi mai bine.
De ce este zatul de cafea atât de apreciat? Contine cam 2%azot(la fel ca si iarba cosită), magneziu şi potasiu, fosfor ( răspunzător pentru înflorire şi rodire), calciu şi fier.
Mai mult, veti constat ca daunatorilor nu le place cafeaua, nici furnicilor sau melcilor.

Oul.
Cojile sunt la fel de importante. Procedam la fel: le uscăm, le mărunţim şi le păstrăm în pungi de hârtie până când nevoia o va cere. Stiti cate coji de ou raman in urma unei familii intr-un an de zile? Cam 5-6 kg . Suficient, pentru ce vom face cu ele.
Se pregateste o infuzie cu care se vor uda plantele (adica turnăm apă peste cojile mărunţite şi să lăsăm câteva ore, sau câteva zile, ca apoi să folosim infuzia); în acelaşi scop le putem utiliza mărunţite şi încorporate cu grijă în substrat.
Vom avea in vedere insa ca unele plante de apartament nu suporta aproape deloc calciul. Aici am în vedere azaleele, gloxiniile, saintpaulia, streptocarpusii etc. Excesul de calciu poate duce la îmbolnăvirea (cloroza) lor. De aceea se recomanda udarea acestora, şi în general a tuturor plantelor de apartament, cu apă fiartă şi răcită sau cu apă stătută, în nici un caz cu apă de la robinet.
Coaja de ou are prin cămările sale o multitudine de calitati. Una dintre ele – carbonatul de calciu, ţine loc de îngrăşământ cu conţinut de calciu. Deoarece structura aparte a cristalelor din coaja de ou este diferită faţă de cea a varului sau a cretei, şi sunt bine asimilate de către sol, plantele apreciază mai mult aceasta hrană, fiind mult mai „digerabilă” decât suratele ei „calcaroase”. Astfel, coaja de ou îşi câştigă locul de seamă în bucătăria grădinilor, fie ele de legume, de flori sau livezi.
Pentru a grăbi acţiunea benefică a cojii de ou, mai întâi de toate trebuie s-o pisăm. Este bine de ştiut, totuşi, că in sol coaja de ou se descompune destul de lent, aşa că, vom avea grijă să o înglobăm cu măsură. Dacă nu vom avea cumpătare în utilizarea ei, acest lucru va influenţa negativ creşterea şi dezvoltarea răsadurilor de tomate, vinete, ardei, de altfel, a oricăror răsaduri, din simplul motiv că acest „ingredient” se aplică plantelor mature. Cu alte cuvinte, este un meniu pentru adulţi şi nu pentru copii.
Cu toate acestea, pentru că în coaja de ou se îngrămădesc nu numai calciul ci şi o seamă de alte microelemente, foarte necesare plantelor, ne vom îngriji să administrăm acelor culturi care au mare nevoie de ele. Şi aici avem în vedere conopida, care va aprecia nespus de mult acest regim preferenţial. Aşa că, la plantarea ei vom pune în brazdă, sau lăcaş, (amestecând-o cu ceva cenuşă şi foi de ceapă) şi o lingură-doua de coji de ou bine pisate. Dacă le mai şi opărim treaba este perfectă. Coaja de ou face o treabă bună şi în calitate de strat de drenaj pe fundul recipientului folosit pentru răsaduri.
Dacă presărăm coji de ou pisate de jur-împrejurul răsadurilor de callistephus (ochiul boului) ele vor fi protejate împotriva căderii plăntuţelor.
Ca să alungăm daunatorii, tot de coaja de ou mărunţită ne folosim. Coaja de ou încorporată în brazde va ţine la distanta coropişniţa. Dacă presărăm o mână de coajă de ou pe lângă varză, melcii şi limacşii o vor ocoli.
O metodă de a păcăli fluturele alb al verzei, dar şi de a decora grădina este următoarea: din loc în loc înfigem crenguţe mlădioase cu câte o pălărie din jumătate de coajă de ou. Vor fi aievea unor fluturi jucăuşi, iar lepidopterele vărzoase vor considera că locul este deja ocupat şi-l vor ocoli.

Ei, ce ziceti? Cand te gandesti ca astea-s gratis…

Dupa hobbygradina.ro
ceai
ceai
cafea
cafea
oua
oua


Comentarii album • 4
sylvia 17 ianuarie 2014  
Buna si inteligenta ideea! Eu depozitez de mult timp resturi vegetale . Si intradevar am un pamant bun acolo. Recomand si altora care stau la curte!
Raportează
lucaria 17 ianuarie 2014  
am inceput cu rasadurile,am amestecat in substratul pamantului cu turba si zat de cafea si coji zdrobite de ou.
sa vede cum o sa fie?!
Raportează
fdana 17 ianuarie 2014  
Eu am folosit la hibi in toamna si momentan par ok.
Raportează
lalea 17 ianuarie 2014  
Este bine de stiut!
Multumesc frumos!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.