Din reţetele domnului farmacist BOBARU - IEDERA (Hedera Helix)
Plantă căţărătoare, avântată spre înălţimi, iubitoare de umezeală şi umbră, iedera a fost preţuită încă din antichitate, atât pentru însuşirile ei magice (din ea se făceau cununile ritualurilor lui Dionysos), cât şi pentru virtuţile ei medicale, de mare trecere printre daci. Cu frunzele ei lucioase şi veşnic verzi, iedera este cunoscută de mii de ani drept plantă medicinală ce poate lupta cu tusea, reumatismul şi bolile de ficat. Respectând reţetele domnului farmacist Bobaru, vom învăţa cum să transformăm iedera într-un medicament preparat acasă
Se întinde, ca o broderie colorată în verde strălucitor, pe zidurile clădirilor sau îmbrăţişează trunchiurile copacilor, de parcă ar vrea să atingă cerul. Rămâne verde chiar şi sub urgiile iernii, pentru a ne transmite vitalitate şi mai ales sănătate. Iedera este o plantă ornamentală, dar şi un remediu natural cunoscut de mii de ani ca leac pentru numeroase boli, de la banala tuse la dureri reumatice sau ulceraţii dureroase. Creşte de ani buni în grădina Farmaciei Faltis din Brăila, şi domnul farmacist Ion Bobaru, ghidul nostru în lumea plantelor de leac, i-a desluşit aproape toate secretele. Dacă îi urmăm sfaturile privind recoltarea, păstrarea şi prelucrarea lăstarilor şi frunzelor de iederă, putem obţine valoroase medicamente pentru farmacia casei.
Virtuţi terapeutice
Puterile vindecătoare ale iederei sunt cunoscute de mii de ani, încă de pe vremea strămoşilor daci. Preoţii triburilor dacice numeau planta "edera" şi îi foloseau frunzele sub formă de fiertură, pentru a calma durerile de piept, dar şi pentru a obloji rănile infectate. Secole mai târziu, bătrânii din satele româneşti îi sfătuiau pe cei bolnavi de plămâni să bea ceai din rămurelele tinere, care apar primăvara. Tămăduitorii din popor foloseau fiertura de iederă contra febrei sau pentru a domoli stările de sufocare şi astm. În zona Moldovei, cu frunze de iederă opărite se oblojeau picioarele fracturate, care apoi se fixau între două scândurele. Tot iedera, presărată uscată pe foi de varză şi folosită sub formă de comprese, venea de hac durerilor de cap, alunga ameţelile şi bolile de urechi. Calităţile terapeutice ale iederei au fost redescoperite şi confirmate de savanţii contemporani. Supuse analizei de laborator, frunzele de iederă au dezvăluit o fascinantă complexitate de substanţe vindecătoare, capabile să lupte cu peste 40 de boli. În anul 2003, eficienţa acestui medicament natural de elită a fost demonstrată de un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Bonn, Germania. Sub conducerea profesorului Haberlein, au fost iniţiate studii de biologie celulară care au dezvăluit, fără putinţă de tăgadă, virtuţile vindecătoare ale plantei. Cele mai importante principii active sunt saponinele, care intervin în ameliorarea tusei, iar celelalte substanţe, prezente în frunze şi lăstarii tineri, remediază afecţiunile aparatului respirator. Explicaţia constă în faptul că iedera acţionează simultan la nivelul bronhiilor, lichefiind mucusul vâscos, acumulat acolo, şi contribuie apoi la eliminarea treptată a acestuia. Studiile au demonstrat, de asemenea, acţiunea principiilor active prezente în iederă împotriva bacteriilor şi viruşilor. În concluzie, sevele care străbat frunzele colorate în verde intens sunt veritabile medicamente cu rol antiseptic, antiinflamator, depurativ, antibacterian şi antiparazitar. Ţinând cont atât de reputaţia ei în medicina populară, cât şi de argumentele ştiinţifice din ultimii ani, oamenii de ştiinţă din Germania au acordat iederei binemeritatul titlu de "Planta anului 2010". Toate aceste virtuţi tămăduitoare se pot afla la îndemâna oricui, dacă sunt respectate regulile de recoltare, păstrare şi preparare pe care domnul farmacist Ion Bobaru ni le explică în amănunt, cu răbdare şi profesionalism.
Culegere şi păstrare
Din reţetele domnului farmacist BOBARU - IEDERA (Hedera Helix)
Deşi rămâne mereu verde, iedera se culege acum, în luna mai, fiind recomandat să alegem frunzele şi lăstarii tineri. După ce au fost spălate, se întind, în strat subţire, pe o hârtie albă, în camere umbroase. Periodic, plantele trebuie întoarse pentru nu a permite instalarea mucegaiului. Când frunzele şi lăstarii devin sfărâmicioase, procesul de deshidratare este încheiat. Iedera se păstrează în pungi de hârtie sau în săculeţi de tifon, departe de razele soarelui. Completarea farmacistului: "În scop terapeutic, se folosesc frunzele crescute pe lăstarii anuali, nicidecum cele de pe lăstarii cu fructe. Trebuie să fim atenţi, pentru că fructele de iederă pot produce probleme de sănătate, mai ales la copii, care pot fi tentaţi să le ingereze, confundându-le cu diferite fructe comestibile".
Preparate farmaceutice
Formulele după care domnul farmacist Ion Bobaru pregăteşte medicamentele naturale din iederă sunt descoperite în manuscrisele vechilor spiţeri, manuale şi codexuri pe care aproape le ştie pe dinafară. În grădina farmaciei Faltis, cultivă şi îngrijeşte cu drag plantele care aduc sănătatea, pentru a fi sigur de efectele lor vindecătoare, iar iedera este o plantă pe care o îndrăgeşte foarte mult. Iată două remedii pe bază de iederă, pe care le obţine folosind ierburi cultivate sau culese de domnia sa:
Sirop împotriva tusei În creuzetele vechiului său laborator, maestrul farmacist pregăteşte o poţiune care este foarte eficientă în tratamentul adjuvant al afecţiunilor traheo-bronho-pulmonare. Ca un adevărat alchimist, domnul Bobaru amestecă frunze de iederă, muguri de pin, frunze de patlagină, de podbal, rădăcină de iarba mare şi iarbă de sovârf pentru a obţine un decoct care stă la baza unui sirop terapeutic. "Plantele din care, în laboratoarele farmaciei Faltis, este preparat siropul de tuse, formează aşa-numitele specii pectorale. Siropul pe care îl obţin pe baza decoctului din toate aceste ierburi de leac are o formulă complexă şi s-a dovedit eficient şi este foarte des solicitat", explică zâmbind domnul farmacist Bobaru.
Cremă anticelulită - antivergeturi
Din reţetele domnului farmacist BOBARU - IEDERA (Hedera Helix) Farmacia verde, din curtea casei
Extractul moale rezultat din frunzele de iederă şi din tescovină sunt principalele ingrediente ale cremei care ameliorează celulita şi luptă împotriva vergeturilor. Acţiunea benefică a plantelor este sporită atât de coenzima Q 10, cât şi de vitaminele A şi E, adaos ce contribuie considerabil la mărirea elasticităţii pielii. Eficacitatea acestor ingrediente de excepţie este potenţată de baza de unguent emolientă, compusă tot din substanţe naturale: ceară de albine, lanolină, butir de cacao şi ulei de măsline.
Preparate de casă
Pentru uz Intern
Pulberea de iederă
Dacă vreţi să conservaţi efectele terapeutice ale iederei, măcinaţi fin frunzele uscate şi păstraţi-le în recipiente de sticlă de culoare închisă. Făina de iederă se prepară uşor, fie în râşniţa de cafea, fie manual, în mojar, prin pisarea frunzelor uscate, până ce acestea dobândesc consistenţa unui praf. Mod de administrare: Dimineaţa, înainte de masă, este recomandată o linguriţă de pulbere, care poate fi amestecată cu puţină miere sau dizolvată în suc natural. Indicaţii terapeutice: O cură de o lună reduce considerabil simptomele bolilor de ficat şi este eficientă şi în tratarea afecţiunilor gastrice. Sfatul farmacistului: "Pentru combaterea migrenelor, pulberea de iederă ar trebui amestecată cu frunze de saschiu, principiile active din cele două plante garantând un efect optim şi alungând durerile de cap".
Infuzia din iederă
Din reţetele domnului farmacist BOBARU - IEDERA (Hedera Helix)
Ingrediente: Peste 10 g (două linguriţe) de frunze şi rămurele tinere, uscate şi mărunţite, se toarnă 250 ml (o cană) de apă clocotită. Amestecul este lăsat la infuzat 30 minute, după care se strecoară şi poate fi băut călduţ. Mod de administrare: Sunt recomandate 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă, vreme de 3 săptămâni, cu o pauză de o săptămână. Indicaţii terapeutice: Infuzia din frunze de iederă combate spasmele gastrice, elimină bacteriile nocive din tubul digestiv şi favorizează buna funcţionare a ficatului. Completarea farmacistului: "Infuzia din iederă are proprietăţi antimicrobiene, acţionând mai ales asupra bacteriilor gram pozitive care infectează organismul, instalându-se la nivelul foselor nazale, al intestinului, dar şi pe piele".
Decoctul de iederă
Ingrediente: 30 g (două linguri) de frunze abia culese şi o cană cu apă (250 ml). Preparatul se fierbe, la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. Se poate păstra la frigider cel mult trei zile. Mod de administrare: O doză de 15-20 picături pe zi. Indicaţii terapeutice: Decoctul de iederă este deosebit de eficient în tratarea reumatismului, reduce durerile şi sângerările menstruale puternice, îndepărtând crampele abdominale.
Tinctura de iederă
Ingrediente: 20 g (o lingură cu vârf) şi 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Mod de preparare: Plantele se pun într-un borcan cu filet şi deasupra se adaugă alcoolul. Recipientul se închide ermetic, iar preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă se filtrează şi se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluţe închise la culoare.
Mod de administrare: Doza recomandată este de 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ţine două sau trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile. Indicaţii terapeutice: Datorită proprietăţilor antispastice şi sedative, tinctura este o armă de folos în lupta împotriva tusei convulsive. În plus, prin efectul antiinflamator şi analgezic al principiilor active prezente în iederă, combate afecţiunile urechilor (în special infecţiile) şi constituie un analgezic de succes.
Vin terapeutic
Ingrediente: 100 g frunze de iederă şi un litru de vin. Mod de preparare: Într-o sticlă de culoare închisă se pun mai întâi plantele, apoi se toarnă vinul şi se închide ermetic, eventual cu un dop de plută. Preparatul se lasă la macerat vreme de 10 zile, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoară şi se depozitează în locuri umbroase. Mod de administrare: Sunt recomandate 2 linguri pe zi (dimineaţa şi seara), vreme de 6 săptămâni. Indicaţii terapeutice: Este un eficient tratament alternativ pentru durerile provocate de gută, dureri articulare şi reumatism.
Ulei de iederă
Din reţetele domnului farmacist BOBARU - IEDERA (Hedera Helix)
Ingrediente: 30 g frunze şi tulpini tinere de iederă, mărunţite groşcior, şi 100 ml ulei de măsline. Mod de preparare: Plantele se pun într-un mic vas emailat, apoi se adaugă uleiul. Vasul se fierbe pe baie de aburi, timp de 3 ore, vreme în care trebuie să completăm permanent apa care se evaporă din vasul aflat direct pe flacăra aragazului. După acest interval, se lasă la răcit şi se strecoară. Uleiul trebuie păstrat în sticluţe mici, de culoare închisă, în locuri răcoroase. Indicaţii terapeutice: Se foloseşte numai pentru uz extern şi este un bun cicatrizant, util mai ales pentru tratarea celulitei. Utilizat cu regularitate, catifelează şi dă strălucire pielii.
Pentru uz Extern
Comprese cu frunze
Ingrediente: 200 g de frunze tocate, un litru de apă. Mod de preparare: Ingredientele se fierb 15 minute la foc mic, iar amestecul rezultat este lăsat să se răcească, până ajunge la temperatura camerei. Indicaţii terapeutice: Poţiunea obţinută se toarnă peste un tifon care trebuie aplicat pe locurile cu dureri reumatice, edeme, fracturi, inflamaţii acute. Acţiunea iederii se explică prin principiile sale active cu rol vasoconstrictor şi de coagulare a sângelui.
Cataplasme de iederă cu argilă sau făină de in
Este necesar să preparăm mai întâi extractul fluid de iederă şi pe urmă să îl amestecăm cu argilă sau făină din in. Extractul fluid din iederă presupune fierberea pe baie de abur a 100 ml de tinctură (preparată conform reţetei prezentate mai sus), până când se evaporă, ajungând la o treime din cantitatea iniţială (30 ml). Esenţa astfel obţinută se amestecă cu argilă sau făină de in (se poate folosi şi făina de grâu), până se obţine o pastă subţire. Întindem pasta pe o bucată de tifon şi aplicăm bandajul pe zona afectată, fără a lega strâns. Cataplasma se păstrează aproximativ 30 de minute. Indicaţii terapeutice: Pentru calmarea durerilor provocate de ulcere varicoase, degerături, fracturi şi entorse.
Cataplasme din iederă şi ardei iute
Din reţetele domnului farmacist BOBARU - IEDERA (Hedera Helix)
Ardeiul iute acţionează prin calităţile sale revulsive (activează circulaţia sângelui), iar iedera are un puternic efect analgezic (combate durerea). Mod de preparare: Se toacă mărunt frunze tinere de iederă proaspete şi deasupra se presară praf de ardei iute. Se amestecă până se va realiza o compoziţie omogenă, seva iederei ajutând la formarea unei mixturi. Mod de utilizare: Mixtura se întinde pe o bucată de tifon care va fi aplicată pe zona dureroasă. Cataplasma se înfăşoară cu nailon sau o folie de plastic de uz casnic. Pentru o eficienţă maximă trebuie ţinută 30 de minute. Indicaţii terapeutice: Reprezintă un bun adjuvant pentru a combate durerile reumatice, prin acţiunea combinată a celor două plante.
Băi terapeutice
În apa din cadă se toarnă o infuzie concentrată, obţinută prin fierberea a 200 g de frunze proaspete şi mărunţite de iederă, în doi litri de apă. Tratamentul durează două săptămâni, cu o pauză de o zi între băi, şi este recomandat de 4-5 ori pe an. Indicaţii terapeutice: Îmbăierea este binefăcătoare pentru bolnavii de reumatism, sciatică, sau pentru combaterea vergeturilor provenite din slăbirea excesivă. De asemenea, este un tratament alternativ pentru tumorile benigne ale ţesutului muscular.
Apă de gură cu iederă şi muşeţel
Ingrediente: 10 g (două linguriţe) de muşeţel uscat şi 10 g de frunze şi tulpini de iederă proaspătă, tocate mărunt. Mod de preparare: Se fierb în 250 ml (o cană) de apă, timp de 5 minute, şi se lasă la răcit, până când amestecul ajunge la temperatura camerei. Mod de utilizare: Se foloseşte după periajul dentar, pentru combaterea infecţiilor gingivale. În cazul durerilor în gât, cu această mixtură se poate face gargară, dimineaţa şi seara.
Decoct pentru sănătatea părului
Ingrediente: 30 g (două linguri) de frunze de iederă, 30 g frunze de nuc şi un litru de apă. Mod de preparare: Se realizează un decoct prin fierberea iederei, 10-15 minute. Mod de utilizare: Dacă licoarea este turnată în apa de spălat pe cap, elimină cu succes mătreaţa, contribuie la întărirea firelor de păr şi preîntâmpină instalarea păduchilor.
Lapte împotriva celulitei
Din reţetele domnului farmacist BOBARU - IEDERA (Hedera Helix) Creşte pe ziduri, dar şi la 1800 m înălţime
Efectul preparatului se explică prin capacitatea sevelor care străbat primăvara frunzele de iederă de a contribui semnificativ la eliminarea apei din ţesuturi şi de a reda supleţea pielii. Ingrediente: 5 ml (o linguriţă) tinctură de iederă, 5 ml ulei esenţial de lămâie (poate fi procurat din magazinele cu produse naturiste) şi 100 ml lapte demachiant. Mod de preparare: Componentele se amestecă şi mixtura se păstrează în recipiente de sticlă, în frigider. Mod de utilizare: Cu preparatul obţinut se masează zonele afectate de celulită, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. -------------------------------SUCCES!!!--------------------------
1368462458_bob_ied2_1368463376
1368462458_ied_prep_dr_1368463386
1368462458_ied2_dr_1368463402
1368462458_ied3_dr_1368463234
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: lucaria
Mesaj:
lucaria
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.