Înmuiați algele în apă circa 30minute-o oră, spălați-le bine. Se taie în tăiței subțiri, se asezonează cu usturoi, oțet chinezesc, sare, piper și ulei de susan sau măsline. Puteți adăuga și germeni, dacă aveți, sau castraveți tăiați julienne. Salata tradițională chinezească conține și un vârf de cuțit de zahăr.Algele comestibile sunt acele alge care se pot folosi cu usurinta in prepararea hranei. Acestea sunt folosite in bucatariile din zonele de coasta de pe intreg mapamondul. Algele sunt parte integranta a dietei in China, Japonia, si Korea din epoca preistorica. Ele sunt consumate in mod traditional si in Europa, in nordul si vestul Irlandei, Islanda, coasta franceza a Atlanticului si vestul Norvegiei. Majoritatea algelor comestibile sunt de provenienta marina deorece majoritatea algelor de apa dulce sunt toxice. Unele alge marine, nontoxice, contin acizi care pot irita tractul digestiv, in timp ce altele pot avea efect laxativ si efect de reglare a electrolitilor din organism.
Algele marine au un continut ridicat de iod in comparatie cu alte alimente, fiind de departe cea mai importanta sursa naturala de iod. Datorita continutului de iod algele marine pot ajuta la echilibrarea metabolismului ajutand la mentinerea greutatii. Conţin cantitati mari de fier, toate vitaminele complexului B (100 de grame de alge depasind necesarul zilnic minim de vitamin B12), vitaminele C si E si sunt o sursa naturala de vitamina A si acid linolenic. Sunt foarte bogate in acizi nucleici, cu actiune in regenerarea celulelor organismului. Clorofila din componenta lor are un efect regenerant. Sunt agent antibacterian eficient, continand substante antibiotice cu proprietati bactericide si cicatrizante. Chiar daca exista diferente intre varietatea de alge comestibile beneficiile introducerii lor in dieta noastra este de necontestat. Sunt o sursa importanta de proteine si minerale, contin fibre, insa au un aport caloric scazut si induc rapid starea de satietate, fiind un aliment ideal in curele de slabire. Ne ajuta sa slabim sanatos, diminuand tesutul adipos si contribuind la cresterea fermitatii si elasticitatii pieli.
Consumul algelor incurajeaza organismul sa elimine surplusul de grasime, fiind in acelasi timp un energizant usor de asimilat. Consumand alge ne imbunatatim sistemul digestiv. Enzimele prezente in mod natural ajuta digestia. Spre exemplu, sucul organic de kelp (Irlanda) ajuta la calmarea iritatiilor de la nivelul sistemului digestiv cum ar fi balonarea si constiparea.
Cercetarile in domeniul farmaceutic au demonstrat eficienta extraselor de alge in tratarea cazurilor de infectii cu diverse tipuri ale virusului hepatic, virusul gripal A si virusul HIV. Ele tonifica sistemul imunitar si combat actiunea radicalilor liberi asupra organismului, fiind folosite de catre medici din ce in ce mai mult in tratamentul administrat in cazul bolilor maligne. Este apreciata capacitatea de preventie a afectiunilor cardiovasculare, oculare si pulmonare. Fibrele continute de alge impiedica depunerea de grasimi pe peretii vaselor sangvine reducand riscul de arteroscleroza si de infarct miocardic. Incurajeaza procesele metabolice si stimuleaza schimburile de substante din organism, activitatea glandelor endocrine, in special a tiroidei, hipofizei si pancreasului. Efectul lor energizant asupra ficatului faciliteaza eliminarea toxinelor scazand astfel nivelul de stress al organismului, descurajand astfel formarea celulelor maligne care duc la afectiuni canceroase.
Cateva exemple de alge comestibile si beneficiile lor:
Spirulina, o alga verde-albastra, este un antioxidant puternic datorita continutului sau bogat de clorofila (cea mai bogata sursa naturala de clorofila) si fitocompusi, betacaroten (foarte eficient in cazurile de anemie si afectiuni cardiovasculare). Contine minerale fier, calciu, zinc, potasiu si magneziu, vitamina A, complexul B. Spirulina este o proteina completa, naturala, usor asimilabila care are in compozitia sa si fenilalanina, care actioneaza asupra centrilor nervosi din creier responsabili cu apetitul, diminuand senzatia de foame si mentinand un nivel constant al glucozei in sange.
Kelp-ul este intalnit in diverse zone de coasta de pe mapamond. Este o sursa bogata de vitamine si minerale (23 de minerale). Bogat in iod este benefic metabolismului si functionarii glandei tiroidiene. Contine de asemenea fier, sodiu, fosfor, calciu, magneziu si potasiu si este o sursa de vitamine A, B1, B2, C, D, E, aminoacizi si oligoelemente. Este folosit in tratamentele homeopate pentru problemele digestive, eliminarea de gaze, constipatie cronica si obezitate.
Cunoscuta si sub numele de alga de smarald, chorella este un aliment integral perfect. Nu numai ca este o proteina completa, ea contine toate vitaminele complexului B, vitaminele E si C si minerale importante (printre care fierul si cantitati cosiderabile de zinc). Cercetarile stiintifice au demonstrat faptul ca stimuleaza sistemul imunitar, detoxifica organismul, imbunatateste digestia, accelereaza vindecarea, ajuta la prevenirea bolilor degenerative, ofera protectie impotriva radiatilor. Este recomandata de catre nutritionisti in regimuri pentru scadere in greutate.
Cea mai cunoscuta alga provenita din Asia care se comercializeaza si la noi, denumita Nori, (in Japonia), Zicai (in China), Gim (in Corea), se gaseste sub forma de foi uscate de Porphyra, o alga rosie. Ea se foloseste in supe sau pentru prepararea sushi-ului. Compozitia sa este de 1/3 proteine, 1/3 fibre restul fiind minerale (calciu, fier), vitamine (A, compexul de vitamine B, C), betacaroten, iod, acid folic. Consumul sau diminueaza colesterolul si scade riscurile de arteroscleroza. Poseda proprietati anticancerigene, diminueaza riscul de ulcer si confera un remediu activ la arsurile de stomac.
Pe langa consumul lor ca atare in diverse preparate culinare sau sub forma de suplimenti nutritive unele alge sunt utilizate si la extragerea de rasini vegetale, stabilizatori si emulsificatori. Chiar daca au efecte secundare nocive acesti compusi sunt folositi si la noi in industria alimentara. Pe etichete ii vom intalni sub denumirea de E 400, E 406, E 407, E 421 si sunt agenti de ingrosare, indulcitori, aditivi care pot provoca greata, varsaturi, diaree, disfunctii renale chiar si cancerul. De retinut este faptul ca aceste extrase sunt daunatoare doar in forma lor prelucrata industrial, si nu in starea naturala, in alga neprelucrata.
incep sa ii inteleg pe vegani!!!incet incet o sa renunt la carne sau cel mult de 2-3 ori pe saptamana.ma simt mult mai usoara cand nu mananc carne(proteina animala poate fi inlocuita cu proteina vegetala cu mare usurinta)!!!
Asa este!!!Am un cumnat,care de la varsta de 4-5 ani,nu mai cunsuma produse animale sub nici o forma!
Mi-ar place si mie,dar exista si fam.la "mijloc"!
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Mi-ar place si mie,dar exista si fam.la "mijloc"!