Dorinta mea este de a raspandii informatia,de a oferii celor care poposesc pe albumele mele ceea ce am colectionat si stocat de-a lungul timpului.Sper sa va fie de folos. Sti Cum se prepara uleiurile esentiale! Cand vara e in toi ,plantele de leac se gasesc pretutindeni,DECI e timpul pentru preparat ULEIURI ESENTIALE! Cele mai bune uleiuri sunt cele care au la baza uleiul de masline extravirgin ,uleiul de samburi de struguri,uleiul de susan,sau uleiul de floarea soarelui, Puteti face singuri ori ce ulei essential, adaugand planta care doriti,vedeti retetele care urmeaza.
Ulei de roinita(sau lamaita)<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Preparare: 6 linguri de planta uscata (maruntita) cu 250 ml ulei de floarea soarelui, se lasa la macerat 2 saptamani, se strecoara apoi se pune in sticla inchisa la culoare. Este utilizat extern contra reumatismului, nevralgiilor, durerilor de cap.
Ulei de galbenele<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Preparare: 6 linguri flori de galbenele uscate cu 250 ml ulei de masline (se mai poate folosi ulei de samburi de struguri sau ulei de susan), se las ala macerat 2 saptamani, se strecoara si se pune in sticla inchisa la culoare. Este indicat pentru îngrijirea pielii uscate şi crăpate. Are efect hrănitor asupra pielii, stimulează circulaţia periferică şi poate fi folosit de asemenea în cazul varicelor, eczemelor, acneei şi arsurilor.
Ulei de sunatoare<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Preparare: flori de sunatoare culese pe soare cu ulei de floarea soarelui cat sa le acopere, se lasa la macerat 14 zile, apoi se fierbe in baie de abur cam jumatate de ora, se strecoara si se pune in sticla inchisa la culoare. Este cel mai cunoscut şi mai eficient remediu pentru arsurile solare. Extern este utilizat pentru arsuri, chiar si solare, alergii, rani deschise, purulente, ulceratii invechite. Se aplica pe zona interesata, un strat subtire, de trei ori pe zi, in cazul ranilor, inainte de a aplica uleiul de sunatoare se spala bine rana. Se utilizeaza si intern in cazuri de disckinezii biliare, hepatite acute si cronice, ulcer gastric, depresii, gastrita hiperacida, colita, diaree, enterita, colecistita. Cate o lingurita de trei ori pe zi, in ceai cald, de preferinta ininte de masa.
Ulei de musetel<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Preparare: flori de musetel (culese pe soare) cu ulei de floarea soarelui (sau masline) cat sa le acopere, se lasa la macerat 14 zile la cald, apoi se fierbe in baie de abur cam 30 min, se strecoara si se toarna in sticla inchisa la culoare. Se pastreaza la frigider. Este cea mai potrivită plantă pentru tratarea unor afecţiuni ale pielii la copii, cum ar fi eczemele, mâncărimile, arsurile. Antiseptic, antispastic, carminativ, stomachic, sudorific, antidesminoreic, antiinflamator (prin desensibilizarea organismului fata de histamina) Extern este utilizat in vindecarea arsurilor si ranilor, masaje contra nevragiilor si a reumatismului articular, a membrelor paralizate, masaje de relaxare in depresii, hemoroizi, afte, stomatite, abcese dentare, eczeme umede, ulceratii, leucoree.Intern este folosit in cazuri de ulcer gastric, gastrita, meteorism abdominal, afectiuni hepatice, toxiinfectii alimentare, gripa, bronsita, infectii gastro-intestinale, colici intestinale.
Ulei de menta<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Preparare: 4 linguri frunze uscate si maruntite cu 250 ml ulei de floarea soarelui, se lasa la macerat 21 de zile, la cald, se strecoara si se toarna in sticla inchisa la culoare. Extern se poate folosi pentru tratarea urticariei, combaterea reumatismului si tratarea ranilor.
Uleiul de cimbru <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Preparare: inflorescentele plantei se culeg la pranz, pe soare puternic, se pun in sticle, se acopera cu ulei de floarea soarelui. Se lasa 14 zile la soare sau la loc cald, se strecoara si se toarna in sticla inchisa la culoare. Extern se poate folosi pentru lovituri, scleroze multiple, paralizia membrelor, imbolnaviri ale muschilor, reumatism. Se maseaza locurile bolnave cu ulei de cimbru.
Ulei de lavanda<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Preparare: 3 linguri lavanda uscata cu 250 ml ulei de floarea soarelui, se lasa la macerat la soare sau intr-un loc calduros, dupa care se strecoara, apoi se adauga alte 3 linguri de lanada, se mai lasa 5 zile, se strecoara si se toarna in sticla inchisa la culoare. Antiseptic, antidepresiv si sedativ, se utilizeaza extern pentru masaj.
Ulei de catina<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Pentru uleiul de catina am gasit trei retete 1 - se iau 2 pumni de boabe de catina uscata peste care se toarna 500 ml ulei de masline, se lasa la macerat 14 zile, la cald, se strecoara si se toarna in sticla inchisa la culoare. sau 2- Peste 150 gr fructe proaspete, maruntite, se toarna 150 ml ulei de floarea soarelui (sau ulei de masline), se lasa 21 de zile la macerat la temperatura camerei, apoi se zdrobesc boabele, se pun inapoi in ulei si se mai lasa 2 zile la lumina, intr-un loc racoros. Partea limpede de deasupra e uleiul, iar ce ramane se pune la uscat si se pot prepara infuzii vitaminoase.
Ulei de iederă Ingrediente: 30 g frunze şi tulpini tinere de iederă, mărunţite groşcior, şi 100 ml ulei de măsline. Mod de preparare: Plantele se pun într-un mic vas emailat, apoi se adaugă uleiul. Vasul se fierbe pe baie de aburi, timp de 3 ore, vreme în care trebuie să completăm permanent apa care se evaporă din vasul aflat direct pe flacăra aragazului. După acest interval, se lasă la răcit şi se strecoară. Uleiul trebuie păstrat în sticluţe mici, de culoare închisă, în locuri răcoroase. Indicaţii terapeutice: Se foloseşte numai pentru uz extern şi este un bun cicatrizant, util mai ales pentru tratarea celulitei. Utilizat cu regularitate, catifelează şi dă strălucire pielii.
Multumesc si eu pentru informatiile utile! Eu prepar singura, de multa vreme aceste uleiuri si le folosesc permanent. Macar de acestea sunt sigura ca sunt 100% naturale
Mai adaug ca o picatura de ulei esential pusa pe o coala alba de hartie se evapora foarte repede si nu lasa urma uleioasa, asa se poate face usor diferenta intre uleiul esential si cel vegetal. Iar ca metode de obtinere, am spus distilarea cu vapori de apa, dar mai sunt si presarea la rece, de exemplu uleiurile esentiale obtinute din coaja citricelor, sau folosirea unor solventi chimici, ca in cazul obtinerii esentelor folosite in parfumeria de varf. Marile Case de Parfumerie folosesc esente extrase tot din plante, dar prin metode chimice, cu solventi organici. E foarte interesant subiectul, daca doresti sa te informezi, iti pot da multe surse. Iar daca te intereseaza esente de parfum, iti pot indica un furnizor care aduce direct de la Symrise, Germany, unul dintre cei mai mari producatori din lume.
multumesc de aceste informatii suplimentare , f utile si bine de retinut!
am pus aceste retete (si mai adaug si altele in timp)tocmai ca maceratele pastreaza mult mai bine proprietatile terapeutice ale plantelor si ne sunt la indemana tuturor celor interesati fara mari cheltuieli si ff folositoare.
pupee!!!
Ceea ce prezinti tu e interesant, retete pe care le voi testa si eu, parte din ele. Atat doar ca sunt macerate si nu uleiuri esentiale, alea se obtin ceva mai greu, in instalatii speciale de distilare a petalelor sau a unor parti ale plantelor cu vapori de apa si sunt folosite mai mult in aromoterapie si parfumerie. Maceratele pastreaza insa mult mai bine proprietatie terapeutice ale plantelor, excelenta fiind folosirea lor in produsele cosmetice cum ar fi sapun, crème, lotiuni. Uleiurile esentiale, presupunand insa si factorul termic, cam distruge principiile active ale plantei. Felicitari pentru ceea ce faci, e o indeletnicire foarte utila si placuta, care lasa mult loc creativitatii!
La multi ani! Multumesc pentru informatii! De buna seama, o sa incerc aceste retete, chiar in iarna asta, mai ales ca am uscat multe plante aromatice de la mine din gradina si culese de pe camp.
Multa sanatate in noul an!Multumesc pentru vizita!Am cules aceste retete interesante cu scopul de a le folosi in retetele mele de a face sapun si totodata pentru a le vedea si alte persoane interesate de acest univers al plantelor.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
numai bine!
am pus aceste retete (si mai adaug si altele in timp)tocmai ca maceratele pastreaza mult mai bine proprietatile terapeutice ale plantelor si ne sunt la indemana tuturor celor interesati fara mari cheltuieli si ff folositoare.
pupee!!!