Rosmarinul este cunoscut inca din antichitate. In Grecia antica, inainte de examene, studentii purtau ghirlande din frunze de rosmarin. Ei credeau ca acesta le va imbunatati memoria. Tot in Grecia, oamenii simpli din popor nu aveau acces la tamaia extrem de scumpa si atunci ardeau pe altarele zeilor crengute de rosmarin. Din mitologie si istorie, rosmarinul apare ca floare a dragostei, a nuntii, a nasterii si a frumusetii. Miresele isi faceau cununi din rosmarin si nou-nascutilor li se punea o creanga de rosmarin in mana pentru a avea noroc. In Evul Mediu, rosmarinul, simbol al dragostei si fidelitatii, era impletit in cununa miresei si impartit nuntasilor. Se spunea ca crenguta de rosmarin raspandeste vraja dragostei.
- rosmarinul are un efect de purificare, antiseptic, antifebril, diuretic (stimuleaza secretia renala si astfel curata corpul de deseuri); - calmeaza durerile digestive in cazul indigestiilor provocate de stres; - are calitati antibacteriene si expectorante, fiind folosita in tratarea infectiilor tractului respirator - gripa, tuse convulsiva, astm, bronsite cronice; - este un remediu consacrat pentru afectiunile cardiace si cele circulatorii; este recomandat pentru normalizarea tensiunii arteriale, fiind eficient in hiper-, dar mai ales in hipotensiune arteriala; rosmarinul actioneaza prin marirea tensiunii si cresterea numarului de batai ale inimii, dar s-a constatat ca el nu duce la cresterea tensiunii peste normal; - stimuleaza circulatia sanguina si sistemul nervos, are o actiune pronuntata de tonic nervos, eliminand starile de astenie (stare de oboseala intensa si prelungita); - din antichitate se utiliza pentru usurarea durerilor in colici abdominale si in dispepsie. Rozmarinul fiind un bun tonic digestiv, favorizeaza secretia bilei si functionarea normala a ficatului. Fiind antiseptic si antispasmodic se foloseste cu succes contra infectiilor gastrointestinale ; - are efect in atenuarea durerilor menstruale, in guta, icter, insomnie, in cefalee, pentru calmarea nervilor; - in calitate de astringent, este util pentru regenerarea firului de par si activarea microcirculatiei la nivelul scalpului; - imbunatateste memoria si concentrarea; - a fost considerat intotdeauna un puternic elixir al tineretii, probabil datorita proprietatilor sale de stimulent al corticosuprarenalelor; face parte din grupa afrodiziacelor stimulente; - consumul de rosmarin este indicat pentru imbunatatirea digestiei, in nevroze, in obezitate, gastrita, colesterolemie, pentru profilaxia aterosclerozei (pentru prevenirea ingrosarii si rigidizarii peretilor vasculari), in edeme, in palpitatii ale inimii provocate mai ales de nervozitate, abuz de cafea sau tutun, impotenta, frigiditate.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.