Reteta preluata de pe net,de experimentat in viitor,dealtfel f. utila in bucatarie.
"Azi a fost ziua experimentelor si primul pe lista a fost serbetul de trandafiri. Mirosul de trandafiri pentru dulceata ma leaga strans de copilaria mea provinciala si de deserturi simple facute in casa.
Pentru aceasta incercare am apelat la o carte de bucate veche si recunosc ca ar fi trebuit sa studiez tehnica din mai multe surse. Nu pot sa spun ca a fost o reusita dar nici un esec….adica se putea si mai bine.
Ingrediente:
- 200g de petale de trandafiri
- 250g zahar
- 1/2 lamaie
- 1g sare de lamaie
- 1 l apa
Mod de preparare:
Petalele de trandafiri se se desfac usor si se vantura pentru a indeparta polenul. Ele se pun la fiert cu un litru de apa. Acestea se lasa la fiert 15-20 minute, apoi se ia vasul de pe foc si se pune zeama de la jumatate de lamaie. Initial, la fierbere, compozitia va avea o culoare incerta. Ulterior e va deveni roz inchis definindu-se dupa adaugarea lamaii.
Zeama astfel obtinuta ( circa 750ml) se scurge printr-un tifon dublu si se toarna intr-o oala de inox cu fund dublu. Se adauga zaharul si se lasa la foc mic pana se topeste zaharul. In timpul asta mestecam cu o lingura de lemn. Cand zaharul s-a topit se iuteste focul , indepartand spuma de cate ori este nevoie.
In timpul fierberii se iau 2 linguri din acest sirop si se pun intr-o ceasca cu 1g de sare de lamaie , amestecand pana la dizolvare.
Siropul va fierbe pana cand, atunci cand picuram cateva picaturi de sirop intr-un pahar de apa rece , nu se vor desface. Operatiune asta o vom face de mai multe ori ca sa nimerim momentul !
Cand fierberea este terminata, vasul se ia de pe foc, iar cand siropul s-a racit atat cat sa suporte degetul caldura acestuia se amesteca cu lingura de lemn . Aici este tot secretul!!! Se mesteca in acelasi sens pana cand isi schimba culoarea si cand isi pierde consistenta cleioasa (luati intre degete si daca unindu-le se desfac fire mestecarea trebuie sa continue). In momentul cand isi schimba culaorea, se adauga cate putin din siropul in care s-a dizolvat sarea de lamaie, verificand gustul. Aceasta intensifica culoarea dar ii schimba si gustul. Eu recomand doar jumatatea din siropul cu sare de lamaie.
Deci siropul potrivit si timpul alocat mestecarii sunt cele mai importante pentru un serbet reusit. Eu nu am mestecat suficient dar sper ca urmatorul sa fie mai bun….totul sta si in experienta, asa-i ?
Consistenta serbetului trebuie sa fie asemanatoare cu cea a mierii de albine zaharisite.
Oricum culoarea, mirosul , gustul si amintirile trandafirului au meritat timpul alocat.
Acest desert cu dichis se serveste cu apa rece sau la torturi si prajituri.
Spor la treaba!"
prajituricisialtedulciuri.wordpress.com/2013/05/27/serbet-de-trandafiri/