1-SCURT ISTORIC DESPRE ALEGEREA SAPUNULUI BENEFIC PIELII
Când alegem un produs de îngrijire a pielii, trebuie să avem în vedere că aceasta lucrează la fel de mult ca şi restul organelor noastre, eliberând în permanenţă corpul de toxine si absorbind lumină si umezeală. Pielea absoarbe cu uşurinţă o varietate de lichide şi substanţe solubile în ulei prin intermediul porilor. Din moment ce atât substanţele benefice cât şi cele dăunătoare sunt absorbite cu uşurinţă, trebuie sa fim atenţi ce produse folosim. Pielea noastră acţionează ca o barieră protectivă, chiar autovindecându-se în cazul anumitor vătămări sau răni, însă fiecare expunere toxică afectează această barieră şi inhibă capacitatea sa naturală de a funcţiona.
Sănătatea generală a pielii este legată direct de conţinutul său de umezeală – cât de multă apă este capabilă să reţină. Pielea sănătoasă în condiţii normale poate reţine umezeala însă caldura excesivă, frigul, poluarea, razele ultraviolete, cosmeticele sintetice si o dietă ultra-procesată, puţin hranitoare, “impinge” pielea noastră peste limitele ei. Pur şi simplu nu mai face faţă ! Dacă nu păstrăm conţinutul de umezeală al pielii, dezechilibrul conduce la o piele uscată şi un sistem de apărare mai puţin eficient.
Avem nevoie de produse de îngrijire a pielii care o ajută să-şi echilibreze pierderile şi absorbţia de umezeală, în timp ce totodata o hrănesc. Asemenea produse creeaza o barieră respirabilă pentru piele, atrăgand şi permiţând pătrunderea umezelii în timp ce previn evaporarea celei interne.
Un strat subţire de uleiuri vegetale va impiedica umezeala internă de o evaporare prea rapidă, în timp ce permite pielii să elibereze toxinele şi să absoarbă umezeala din mediul înconjurător. In acest sens, în ceea ce ne priveste, totdeauna alegem sortimentele de uleiuri vegetale în prepararea săpunurilor ţinând cont de acest principiu. Printre uleiurile vegetale emoliente ce absorb bine umezeala se regasesc uleiul de măsline şi cel de ricin pe care le folosim “din plin” în toate săpunurile noastre.
Săpunurile integral “vegetale” nu mai sunt tot atât de costisitoare pe cât erau cu ceva timp în urmă, dar săpunurile fabricate preponderant din grăsimi animale si cele pe bază de derivaţi petrochimici sunt încă cele mai răspandite. Intrucât costul uleiurilor vegetale de calitate bună este mult mai mare decât costul grăsimilor animale, multe companii producătoare găsesc costurile săpunurilor integral vegetale prohibitive.
Incă, săpunurile din grăsimi animale si cele sintetice cuprind cele mai numeroase produse ce se găsesc în supermarket-uri, farmacii si boutiq-uri. Un săpun exclusiv vegetal este de obicei mai scump, deşi multe săpunuri sintetice şi din grăsimi animale cu ambalaje luxoase au etichete de pret similare. Cand cumpăraţi săpun (si aceasta este valabil de obicei cam pentru toate produsele), fiţi siguri că plătiţi cea mai mare parte pentru ingredientele sale, nu pentru ambalaj si prezentare !
Textură si spumă
Multe fabrici stabilesc capacitatea unui săpun de spumare si de a rămane tare, solid de-a lungul utilizării sale. Aceste calităţi sunt legate în mod direct de felul uleiurilor sau grăsimilor ce au fost utilizate în procesul de preparare al săpunului. Cu cât mai saturate sunt grasimile, cu atât mai puţin solubil va fi săpunul în apă, ceea ce înseamnă că spuma sa va fi saracă, deşi va dura mai mult. Seul de vită si untura de porc produc săpunuri cu spumă puţină, în timp ce uleiul de cocos, cu proporţia sa ridicată de acid lauric, oferă o spumă bogată, chiar în apa mării. Uleiul de măsline spumează întrucâtva, dar produce o spumă superioară doar în combinatie cu uleiul de cocos. Companiile producătoare de săpunuri pe bază de grăsimi animale adaugă de obicei 20 de procente ulei de cocos pentru a obţine o spumă mulţumitoare.
Incă o dată, trebuie avut în vedere că săpunurile produse industrial sunt foarte diferite de săpunurile produse manual prin metoda la rece, fară adaosuri de substanţe chimice de sinteză. Săpunurile industriale cel mai adesea se bazează pe substanţele sintetice pentru obţinerea caracteristicilor fizice precum spumarea si textura. Majoritatea producătorilor de săpun prin metoda la rece depind doar de uleiurile vegetale si tehnicile de preparare a săpunului pentru a obţine rezultatul dorit.
Săpunuri fabricate industrial (milled soaps) versus săpunuri artizanale produse manual
Săpunurile fabricate industrial sunt făcute de maşini ce presează săpunul proaspăt obţinut între rolele sale pentru a-l aplatiza ca pe o coală de hartie şi-l pregătesc pentru a fi făcut fâşii. Odată făcut fâşii, fulgii de săpun rezultaţi sunt măcinaţi prin trecerea prin role din nou si din nou, fiind compactaţi si mixaţi impreună. Mixtura merge apoi prin masina de extrudare, ce genereaza o bucată lungă din fulgi de săpun bine compactaţi şi o taie în bucăţi mai mici. Fulgii nu se mai disting în cadrul acestor bucăţi dense de săpun procesat industrial. Comprimarea continuă creează un săpun foarte solid cu o aparenţă de lustruit, lucios.
Aceste săpunuri sunt întradevar frumoase, dar noi, în calitate de consumatori, trebuie să avem în vedere tot timpul conţinutul. Săpunurile fabricate industrial rareori sunt făcute fară grăsimi animale şi o mulţime de aditivi sintetici. Un săpun vegetal procesat la rece cu mult ulei de măsline nesaturat, fară aditivi şi cu exces de glicerină s-ar lipi pe role şi s-ar extruda slab. Industria de procesare a săpunului în mod caracteristic adaugă o varietate de substanţe chimice sintetice pentru a transforma săpunul din starea sa mai mult naturală şi a-i da suficientă plasticitate pentru a rezista procesului de laminare.
Săpunurile artizanale nu sunt totdeauna săpunuri produse prin metoda la rece fara aditivi (atenţie la săpunurile colorate puternic şi foarte parfumate unde sunt folosiţi coloranţi, parfumuri şi alţi aditivi sintetici !) însă în general aşa sunt. Manufacturile artizanale în mod frecvent produc săpunul simplu, doar din uleiuri vegetale, hidroxid de sodiu, emolienţi naturali, apă şi uleiuri esenţiale. Prin metoda de procesare la rece, săpunurile reţin glicerina naturală ce se formează în timpul procesului de saponificare şi nici un aditiv sintetic nu este utilizat pentru a altera reacţia naturală, produsul final rezultat fiind doar săpun şi nu o imitaţie de laborator. Bucăţile de săpun tăiate manual nu sunt niciodată perfect drepte sau rotunjite; ele par mai degrabă brute si nefinisate când sunt comparate cu o bucată de săpun procesat industrial, perfect simetric.
Astfel, săpunurile prelucrate manual sunt recunoscute pe bună dreptate a fi mai nealterate si mai pure decât cele finisate perfect, fabricate industrial.
Săpunuri naturale versus săpunuri sintetice
Probabil că nici un cuvant nu a fost mai mult utilizat si mai vag definit decât cuvantul “natural”. Eu il definesc într-un sens îngust, un chimist il defineste într-un sens larg, şi cei mai mulţi dintre noi au auzit atât de multe referitor la acest subiect încât a ajuns pe punctul de a fi discreditat.
Definesc un săpun natural ca unul care se bazează doar pe ingrediente ce se găsesc în natură. Prin contrast, un săpun sintetic se bazează pe substanţe chimice fabricate în laborator care să facă săpunul să arate şi să se comporte într-un anume mod. Ne gandim la săpunurile naturale ca la acelea fabricate în acord cu legile naturii iar la săpunurile sintetice ca la substanţe de curăţare fabricate de om – imitaţii sintetice ale lucrurilor reale.
Este tentant pentru industria de săpun să se îndrepte către substanţe sintetice şi să se îndepărteze de produsele naturale. Substanţele sintetice sunt mult mai stabile în multe situaţii. Prin urmare, sunt mai ieftine pe termen îndelungat, şi spre deosebire de uleiurile şi grăsimile ce diferă usor de la copac la copac, de la un anotimp la altul şi de la o regiune la alta, substanţele sintetice sunt aceleaşi ieri, astăzi şi maine. O cantitate dintr-o substanţă chimică, o cantitate dintr-o alta, şi iată o copie perfectă !
Pe masură ce ne obisnuim tot mai mult cu substanţele sintetice în toate aspectele vieţii noastre, riscăm să ne pierdem protecţia naturală şi în continuare să avem nevoie de mai multe intervenţii cu alte substanţe de sinteză. Ingrijirea pielii este doar o faţetă a acestui fenomen. Pielea noastră are o capacitate remarcabilă de a funcţiona pe cont propriu pentru a ne proteja, dar pe masura ce folosim substanţe tot mai aspre, străine, afectăm filmul protector al corpului nostru şi lăsăm pielea fară apărarea naturală specifică. Riscăm să devenim dependenţi de substanţe sintetice din ce în ce mai mai puternice care să ia locul funcţiilor naturale ale corpului nostru. Trebuie ca fiecare dintre noi, ca indivizi, să decidem pe ce drum vom merge – pe calea naturii sau pe cea a laboratorului.
Ma bucur mult ca apreciezi sapunurile handmade,castiga detasat in fata celor industriale!
Cand am citit prima data ca daca incepi a folosi aceste "comori"nu mai vrei niciodata sa te intorci la cele facute in fabrica am zis ca:...sunt mofturi...dar se pare ca asa aste ,tine loc si de crema de corp,cel putin la mine.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Cand am citit prima data ca daca incepi a folosi aceste "comori"nu mai vrei niciodata sa te intorci la cele facute in fabrica am zis ca:...sunt mofturi...dar se pare ca asa aste ,tine loc si de crema de corp,cel putin la mine.